Nederland

Geert Wilders wil uitstel van hoger beroep 'minder Marokkanen'-uitspraak

17 mei 2018 11:07 Aangepast: 17 mei 2018 13:20
Geert Wilders met zijn advocaten vandaag in het Gerechtshof. Beeld © ANP

Het hoger beroep tegen Geert Wilders vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak, moet worden uitgesteld. De PVV-leider heeft meer onderzoekstijd nodig. Dat zegt zijn advocaat Geert-Jan Knoops tijdens het begin van de elf dagen durende behandeling van het gerechtshof in Den Haag.

Wilders staat terecht voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken. De politicus liet in maart 2014 zijn aanhangers op televisie roepen dat ze 'minder Marokkanen' wilden. Het proces vindt plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Wilders zelf zal niet spreken tijdens de zaak. Hij heeft een team van vijf juristen, onder leiding van advocaat Knoops.

Duizenden aangiftes

De PVV-leider heeft volgens zijn advocaat meer tijd nodig om nader onderzoek te kunnen doen naar het aangiftetraject. Volgens Knoops krijgt hij alleen een eerlijk proces als het hof hem die kans geeft.

Kijk live: hoger beroep 'minder Marokkanen'-uitspraak Geert Wilders

Zo'n 6500 mensen hebben aangifte gedaan tegen Wilders vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken.

Ook wil Wilders kunnen onderzoeken waarom hij een strafbare grens zou hebben overschreden. Het is van belang voor burgers om te weten waar de grens ligt tussen uitlatingen die wel, en uitlatingen die niet strafbaar zijn, aldus Knoops. Die grens ligt niet vast.

Uitspraak Pechtold over Russen

Wilders zet zijn zaak - en de beslissing van het Openbaar Ministerie hem te vervolgen - af tegen een uitspraak van D66-voorman Alexander Pechtold. Die zei in februari tegen de NOS: "Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet." Pechtold zei dit naar aanleiding van de leugen van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra over diens ontmoeting met Poetin.

ZIE OOK: Geert Wilders over hoger beroep: 'Dit is een juridische jihad, uitspraak doet me niets'

Verslaggever Rik Konijnenbelt is vandaag aanwezig in de rechtszaal en ziet dat de advocaat van Wilders zijn verzoek grondig uiteen zet. "Advocaat Knoops onderbouwt zijn verzoeken aan het Gerechtshof, net als eerder in de rechtbank, uitvoerig. Een betoog van een uur is kort voor hem."

Eind 2016 werd Wilders veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Het OM wilde een hogere straf en vond dat hij ook moest worden veroordeeld voor het aanzetten tot haat.

Verslaggever Rik Konijnenbelt volgt vanuit de rechtszaal de zaak. Volg hier zijn tweets: