Nederland

Zomerse temperaturen tijdens lang pinksterweekend: 24-26 graden

17 mei 2018 10:04 Aangepast: 17 mei 2018 11:32
Het wordt lekker strandweer, maar het zeewater is nog fris.

Binnen zitten hoeft niet het komende lange pinksterweekend, want het wordt heerlijk zomers weer. "Tweede pinksterdag wordt de topper van deze week", zegt Buienradar-meteoroloog Maurice Middendorp.

"Vandaag is het nog een beetje fris met temperaturen rond de 15 graden, misschien iets warmer als de zon doorbreekt. Dat zal vooral in het zuidoosten zijn."

Aangenamer in het weekend

De temperaturen loopt gestaag op de komende dagen. Morgen wordt 16 graden met vooral landinwaarts zon. "Het is iets koeler dat normaal. Gewoonlijk is het deze tijd van het jaar zo'n graad of 18."

Maar vanaf zaterdag wordt het aangenamer. "Vanaf zaterdag wordt het alleen maar beter. In het noordoosten misschien een enkel buitje. Het is droog en het wordt steeds zonniger. Het wordt dan 19 graden."

'Op dit soort dagen is dit het mooiste beroep ter wereld'

Sluiswachter Wouter bedient al sinds jaar en dag de sluizen bij Muiden. Wouter heeft sowieso niet te klagen want hij heeft het beste beroep ter wereld, vindt hij ook zelf.

Watertemperaturen

Zondag, eerste pinksterdag, draait de wind naar het oosten, waardoor het zo'n 22 graden wordt. "Tweede pinksterdag wordt de topper van deze week. Het wordt gemiddeld 24 graden. Landinwaarts wordt het zomers warm, met 26 graden."

"Je kan er lekker op uit gaan", zegt Middendorp, "bijvoorbeeld naar het strand." Wel is het zeewater nog fris, zo'n graad of 14. Hoewel het twee graden warmer is dan normaal, is het niet dat je er lekker lang in kan blijven", zegt Middendorp.

De watertemperaturen in binnenwateren zijn een stuk aangenamer, met zo'n graad of 18.

Kijk hier hoe warm het is bij jou in de buurt:

`