Nederland

Basisscholen willen extra geld besteden aan extra leerkrachten en assistenten

17 mei 2018 09:31 Aangepast: 17 mei 2018 09:37
Archieffoto. Beeld © iStock

Nederlandse basisscholen willen vooral onderwijsassistenten en leerkrachten aannemen met het geld dat beschikbaar komt om de werkdruk te verlagen. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders.

Daarnaast willen de schoolleiders onder meer geld steken in extra uren voor leerlingenzorg, conciërges en administratief medewerkers. 

ZIE OOK: Zoveel geld krijgen scholen in jouw buurt voor extra personeel

35.000 euro extra

Vanaf het komende schooljaar krijgen basisscholen 237 miljoen euro extra. Een doorsnee-school met 225 leerlingen krijgt na de zomer ongeveer 35.000 euro extra. Het geld om de taken van leraren te verlichten loopt op tot 430 miljoen in het schooljaar 2021/2022 en de jaren daarna. Dat is 65.000 euro voor een gemiddelde school.

De afspraak was dat leerkrachten zelf een stem zouden krijgen in de besteding van het geld. Dat moet garanderen dat het geld ook echt wordt uitgegeven aan de strijd tegen werkdruk, en niet aan bijvoorbeeld gebouwen of meubilair.

80 procent tevreden

Bij een op de tien scholen is dit volgens de schoolleiders niet gebeurd. Die scholen hebben 'geen volledige handelingsvrijheid' gekregen van het bestuur om te bepalen hoe het geld wordt ingezet. De Algemene Vereniging Schoolleiders 'vindt dit een zorgelijk hoog aantal'.

Uit de peiling blijkt ook dat meer dan 80 procent van de schoolleiders tevreden is over het akkoord om de werkdruk te verminderen. Degenen die niet tevreden zijn vinden vooral dat er nog onvoldoende geld is.

Meer op rtlnieuws.nl:
Basisschool 't Echtenest heeft maar 36 leerlingen: 'We zijn erg blij met extra geld'

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore