Nederland

Familie Haagse messentrekker doet aangifte tegen ggz-instelling Parnassia

17 mei 2018 07:06 Aangepast: 17 mei 2018 15:12
Malek F. stak drie willekeurige mensen neer in Den Haag. Beeld © ANP

De familie van Malek F. gaat aangifte doen tegen ggz-instelling Parnassia. F. stak op 5 mei drie willekeurige mensen neer in Den Haag.

ZIE OOK: Vriend over Syriër die willekeurige mensen neerstak: 'Iedereen zag dat hij gek was'

De familie acht Parnassia schuldig aan het toebrengen van zwaar letsel. Dat laat de advocaat van de familie Job Knoester weten aan RTL Nieuws. Volgens Knoester heeft de familie er alles aan gedaan om een ernstig incident te voorkomen en is de aangifte daarom terecht.

"Er moet duidelijkheid komen hoe dit zover heeft kunnen komen. Er moet kritisch gekeken worden naar de manier hoe het gaat als er bij de ggz waarschuwingen binnenkomen over personen", zegt Knoester. Het is niet de eerste keer dat er waarschuwingen binnenkomen voor personen, waar niets mee gedaan wordt. "Bijvoorbeeld bij het meisje Ximena, en ook bij Karst T, de man van Koninginnedag 2009.

Inboedel op straat

F. werd begin dit jaar opgenomen bij Parnassia omdat hij zijn inboedel op straat had gegooid. Na een paar maanden kwam hij weer vrij. Abdul Rahman Kaseem, een vriend van F., begrijpt dat niet. "Hij dacht dat mensen dienaars van de duivel zijn, van demonen", zegt hij tegen de NOS. "Hij ging daardoor twijfelen aan alles. Alle mensen zagen dat hij gek was. Hij had niet vrij moeten komen."

Volgens de vriend ging het vanaf 2015 bergafwaarts met F. Hij zou een aanvraag hebben gedaan voor gezinshereniging met zijn vader, maar die werd afgewezen. Toen zijn vader zelf richting Nederland vluchtte, overleed hij. F. moest volgens Kaseem naar Italië om zijn vader te identificeren.

Diepe depressie

Volgens Kaseem kon hij het verlies niet verkroppen. In een diepe depressie zou hij wiet zijn gaan roken en alcohol zijn gaan drinken, in combinatie met medicijnen. 

Reactie Parnassia:

In een reactie ​aan RTL Nieuws zegt Parnassia met de familie van Malek in gesprek te willen gaan. "Idealiter praten we zonder advocaten", zegt een woordvoerder. "We hebben aan het Veiligheidshuis verteld over onze bevindingen over hem. Op dat moment vormde hij geen gevaar voor zichzelf of voor anderen. Ik concludeer dan ook dat we achteraf geen fouten hebben gemaakt. Destijds hebben we onze conclusies getrokken op basis van zijn gesteldheid op dat moment.''

 

Buren over verdachte Den Haag: 'Ik was vooral bang voor zijn honden'

Buurtbewoners van de Syrische man die drie mensen neerstak in Den Haag zijn geschrokken.

Meer op rtlnieuws.nl:
Brief waarschuwde voor aanslag door Syriër die drie mensen neerstak in Den Haag

`