Nederland

Nederlanders in alle bevolkingsgroepen positiever over homo's

17 mei 2018 01:05 Aangepast: 17 mei 2018 09:24
Beeld © Getty Images

De opvattingen van Nederlanders over homo's en biseksuelen zijn steeds positiever.

Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau op basis van onderzoek. In 2006 was iets meer dan de helft van (53 procent) van de Nederlanders positief over homo- en biseksualiteit, nu is dat gestegen tot bijna driekwart (74 procent). Zo'n 6 procent denkt negatief over deze groep mensen, dat was eerder 15 procent.

Alle bevolkingsgroepen

"De houding is in alle bevolkingsgroepen positiever, ook in groepen waar men van oudsher negatief over homo- en biseksualiteit denkt, zoals oudere of religieuze personen. Scholieren denken ook steeds positiever over homoseksualiteit'', aldus het SCP.

Toch hebben veel Nederlanders nog altijd meer moeite met twee zoenende mannen of vrouwen op straat dan een man en een vrouw die zoenen. Daarbij zegt ruim een vijfde meer moeite te hebben met twee mannen die hand in hand lopen dan met een man en vrouw die dat doen.

Transgenders 

Het SCP stelt ook vast dat de opvattingen over transgenders en genderdiversiteit gunstiger zijn geworden. Zo dacht in 2012 maar 45 procent positief hierover, dat is nu gestegen tot 57 procent. Minder dan een op de tien (9 procent) denkt negatief over transgenders. Dat was eerder 11 procent.

Groepen in de samenleving die het negatiefst denken over homo- en biseksualiteit zijn protestanten, leden van overige religies en allochtonen. "De verschillen tussen de bevolkingsgroepen zijn de afgelopen jaren wel kleiner geworden'', aldus de onderzoekers.

Zomaar 'gay' roepen naar homostel: 'Deed ik dat?'

Koen en Jesper vinden het niet fijn om hand in hand over straat te gaan. Toen we aan het filmen waren in Nijmegen, werden ze nageroepen.

 

Nederland op de tweede plek

In Europa hebben bewoners in IJsland de meest positieve opvattingen over homoseksualiteit. Nederland staat op de tweede plek. "In IJsland, Nederland, Zweden en Noorwegen vindt meer dan 90 procent van de inwoners dat homoseksuele mannen en lesbische vrouwen hun leven moeten leiden zoals ze dat zelf willen''. In Rusland, Polen en Esland denken ze hier gemiddeld genomen heel anders over.

Meer op rtlnieuws.nl:
Waarom zoveel homo's dol zijn op het songfestival

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van