Nederland

Vriend over Syriër die willekeurige mensen neerstak: 'Iedereen zag dat hij gek was'

16 mei 2018 22:04 Aangepast: 17 mei 2018 04:33
Malek F. stak drie willekeurige mensen neer in Den Haag. Beeld © ANP

De Syrische man die op 5 mei in Den Haag drie willekeurige mensen neerstak, ontwikkelde sinds 2015 steeds meer waanideeën.

Zo dacht Malek F. dat hij achtervolgd werd en dat er geheime organisaties waren die hem wilden vermoorden. Dat zegt Abdul Rahman Kaseem, een vriend van F., tegen de NOS.

Aanvraag voor gezinshereniging afgewezen

Volgens Kaseem was 2015 een kantelpunt. In dat jaar zou F. in Nederland een aanvraag hebben gedaan voor gezinshereniging met zijn vader, maar die werd afgewezen. Daarop waagde de vader zelf de oversteek, maar overleed daarbij. F. moest volgens Kaseem naar Italië om zijn vader te identificeren.

Volgens Kaseem kon hij het verlies niet verkroppen. In een diepe depressie zou hij wiet zijn gaan roken en alcohol zijn gaan drinken, in combinatie met medicijnen. Nadat hij zijn broertje had geslagen en later zijn inboedel op straat had gegooid, werd hij opgenomen in een ggz-instelling. Maar die liet hem na een paar maanden weer naar huis gaan.

'Alle mensen zagen dat hij gek was'

Kaseem begrijpt dat niet. "Hij dacht dat mensen dienaars van de duivel zijn, van demonen. Hij ging daardoor twijfelen aan alles. Alle mensen zagen dat hij gek was. Hij mocht gewoon vrij rondlopen."

Buren over verdachte Den Haag: 'Ik was vooral bang voor zijn honden'

Buurtbewoners van de Syrische man die drie mensen neerstak in Den Haag zijn geschrokken.

Meer op rtlnieuws.nl:
Brief waarschuwde voor aanslag door Syriër die drie mensen neerstak in Den Haag

RTL Nieuws / ANP
`