Nederland

Tot zes jaar celstraf voor drugssmokkel met Urker viskotter

16 mei 2018 14:26 Aangepast: 16 mei 2018 14:29
De Urker viskotter waarop de tassen coke werden gesmokkeld

De eigenaar en vier bemanningsleden van de Urker viskotter waarop vorig jaar in Harlingen ruim 260 kilo cocaïne werd gevonden, hebben tot zes jaar cel opgelegd gekregen.

De hoogste straf was voor de 37-jarige Montenegrijn Dalibor D., die speciaal werd ingevlogen om viskotter Z181 naar de plek te navigeren waar de door een Braziliaans containerschip gedropte drugs uit de Noordzee moesten worden opgepikt.

Eigenaar Johannes N. (31) moet vier jaar de gevangenis in. De rechtbank woog mee dat N. heeft bekend, en heeft toegegeven schipper Tiemen Klaas W. (39) en bemanningslid Marcin R. (42) bij de smokkel te hebben betrokken. W. kreeg 3,5 jaar cel, R. drie jaar en zijn collega-bemanningslid Klaas Willem F. vijf jaar.

Drugsvangst was toevalstreffer:

De drugsvangst op de viskotter Z181 was het gevolg van een toevalstreffer in een ander onderzoek, dat verband hield met de mislukte moordaanslag op Peter 'Pjotr' R. in Diemen in 2015. In het onderzoek daarnaar stuitte de politie op berichtenverkeer tussen Naoufal 'Noffel' F., vermeend opdrachtgever voor de aanslag, en Muhammed S. uit Amstelveen. Daaruit concludeerde justitie dat S. al sinds 2015 Urker viskotters inzette voor drugssmokkel.

Via S. leidde het spoor naar de Urker visondernemer N. Toen de politie vlak voor het weekeinde van 9 en 10 juni vorig jaar signalen kreeg dat een partij drugs onderweg was, werd het onderzoek geïntensiveerd. De Z181 werd op zee gevolgd en terug aan wal ondersteboven gekeerd. Daarbij doken dertien verstopte tassen coke op.

 

`