Nederland

'Zwaarder straffen zal criminelen niet tegenhouden'

16 mei 2018 12:28 Aangepast: 16 mei 2018 13:10
Minister Grapperhaus wilde zwaardere straffen. Beeld © ANP

Het verhogen van maximumstraffen zal weinig tot geen invloed hebben op criminelen en al helemaal niet de georganiseerde misdaad terugdringen. Dat zegt hoogleraar sanctierecht Henny Sackers tegen RTL Nieuws.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft vandaag een reeks maatregelen aangekondigd die Nederland veiliger zouden moeten maken. Verschillende maximumstraffen worden omhooggeschroefd.  

Volgens hoogleraar Sackers heeft dat niet veel zin, omdat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat rechters eigenlijk nooit aan het plafond toekomen van een straf. Maar daarnaast gaat het ook over de invloed die een straf heeft op de overtreder.

ZIE OOK: Grapperhaus: straf veelvoorkomende misdrijven moet veel hoger worden

"Het wetsvoorstel heeft in de praktijk minder gevolgen dan je nu zou denken en zal nauwelijks tot geen effect hebben op daders/verdachten", zegt Sackers. "Dat komt omdat het meestal om zogenoemde impulsdelicten gaat. Criminele activiteiten waarbij er eerst iets gedaan wordt en dan pas wordt nagedacht. Iemand doet iets uit boosheid bijvoorbeeld onder invloed van drank of drugs. Dan bestaat er echt geen relatie tussen het verhogen van de straffen en strafdreiging."

Wel invloed op ingecaculeerde misdaden

Volgens Sackers heeft strafverhoging wel invloed op ingecalculeerde misdaden zoals vermogensdelicten of beroepsinbrekers. "De beroeps komt gericht naar je huis om een paar Rembrandts mee te nemen waarvan hij weet dat die er hangen. Zo iemand gaat dus veel berekenender te werk en gaat eerst kijken wat het hem oplevert en hoe lang hij moet zitten als het misgaat."

Deze berekenende misdadigers kun je volgens Sackers met hogere straffen tot andere gedachten brengen, maar zij zijn echt een uitzondering. "Hogere straffen zullen de meeste delinquenten er niet van weerhouden om misdaden te plegen en daar gaat het juist om. Eerdere strafverhogingen blijken geen effect te hebben gehad, want dit beleid van meer straffen is natuurlijk niet nieuw."

Deze misdrijven worden harder aangepakt:

Haatzaaien en discriminatie:

Maximumstraf van 1 naar 2 jaar, voorlopige hechtenis wordt mogelijk en extra opsporingsmiddelen worden ingezet

Misbruik seksueel beeldmateriaal:

Maximumstraf gaat omhoog naar maximaal 2 jaar

Deelname criminele organisatie:

Maximumstraf gaat omhoog van 6 naar 10 jaar

Pooierverbod:

Straffen gaan omhoog tot maximum 4 jaar, voorlopige hechtenis is mogelijk en er komen extra opsporingsmiddelen

Kindermishandeling:

Verjaringstermijn gaat pas in als slachtoffer 18 jaar is geworden, maximumstraf met een derde omhoog bij stelselmatige mishandeling

Woninginbraak:

Maximumstraf gaat omhoog van 4 naar 6 jaar bij inbraak overdag

Hinderen hulpverleners:

Maximumstraffen gaan omhoog, van één naar drie maanden

Meer op rtlnieuws.nl:
Nieuwe wet in de maak: 2 jaar cel voor verspreiden wraakporno

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore