Nederland

Kabinet gaat IS-kinderen 'helemaal niet terughalen'

16 mei 2018 12:10 Aangepast: 16 mei 2018 13:20
Beeld © AFP

Minister Ferdinand Grapperhaus suggereerde gisteren in programma Pauw dat hij onderzoekt hoe minderjarige kinderen van Nederlandse Syriëgangers uit Syrische kampen kunnen worden gehaald. Op dit moment zitten daar zo’n 175 Nederlandse kinderen. Vandaag zegt zijn woordvoerder dat dat niet zo is. De minister zou verkeerd begrepen zijn.

In Pauw zei Grapperhaus: "De kinderen moeten daar weg. Ze moeten daar niet in een kamp zitten." Hij voegde eraan toe dat 'het uiterst moeilijke materie is' en: "Ik vind het vreselijk verkeerd dat kinderen zich in dit soort gebieden bevinden."

Beleid ongewijzigd

Nu zegt zijn woordvoerder dat de lijn van dit kabinet ongewijzigd blijft: "We gaan de IS-kinderen niet zelf halen. Ze kunnen zich melden bij een grenspost en dan zullen we hulp verlenen. Maar we gaan ze niet halen." 

De woordvoerder geeft toe dat de minister voor de duidelijkheid had moeten zeggen dat het kabinetsbeleid niet verandert, "hoe vreselijk hij het ook vindt voor die kinderen".

Onderzoek NCTB?

Grapperhaus zei ook: "Ik ben al geruime tijd met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding aan het onderzoeken hoe het nou precies ligt, en hoe we op een veilige wijze zouden kunnen verwezenlijken dat die kinderen zouden kunnen terugkeren."

Daarover zegt de woordvoerder, mede namens de NCTV: "De NCTV monitort altijd de situatie. Ze houden in de gaten hoe het daar gaat in de kampen. Vooralsnog zit ook daar geen verandering in beleid."

Syrische kinderen van 7, na 7 jaar oorlog in Syrië

 

Zeven jaar is het oorlog in Syrië. Hoe lang zeven jaar is, bewijzen de foto's van Chris de Bode. Hij maakte in een vluchtelingenkamp portretten van Syrische kinderen die even oud zijn als de oorlog nu duurt.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore