Nederland

Jack Wouterse viel af door maagverkleining: 'Er moet sneller ingegrepen worden'

16 mei 2018 07:52 Aangepast: 16 mei 2018 14:40
Huib Stam (links) en Jack Wouterse vertellen over maagverkleining. Beeld © Screenshot RTL Late Night

Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar en 13,9 procent kampt met een extreme vorm van overgewicht. Acteur Jack Wouterse kan hierover meepraten. Vrijwel zijn hele leven was hij te zwaar. Na dertig jaar op eigen houtje proberen af te vallen, was een maagverkleining de oplossing.

Daar is hij nog altijd erg blij mee, vertelde de acteur gisteren in RTL Late Night. "Ik loop weer 5 kilometer met mijn hond, dat is geweldig. Ik speel beter dan ooit. Op een gegeven moment was ik zo moe, zo kapot, te zwaar zijn sloopt je zo. Het was verschrikkelijk."

Journalist en schrijver Huib Stam, die zelf ook een maagverkleining onderging, pleit er in zijn boek Tien Jaar Lichter voor om de radicale ingreep eerder in te zetten. Nu is het zo dat je pas voor een maagverkleining in aanmerking komt, als je een BMI hebt van boven de 35 en meerdere serieuze afvalpogingen hebt gedaan. "Er moet meer begrip komen voor het feit dat bijna niemand kan afvallen door diëten", zei hij in RTL Late Night. "Als mensen echt heel zwaar worden, zit er niets anders op dan een maagverkleining."

Wouterse viel hem bij: "Soms zie je van die heel dikke kinderen op straat. Dank denk je: ooo, wie helpt die kinderen nou? Als je niet geholpen wordt, dan wordt het steeds erger. Op een gegeven moment kun je jezelf niet meer helpen, want dan heb je dertig jaar lang een probleem gehad."

Wouterse en Stam vertellen in RTL Late Night over hun maagverkleining:

Eigen kracht

Volgens Wouterse is het erg moeilijk om op eigen kracht af te vallen: "Het barst overal van het vet om je heen", legt hij uit. "Al die reclames die je ziet, al die suikers en troep die in limonade zit, het wordt je niet makkelijk gemaakt. Als je een serieus probleem met eten hebt, kom je daar op een zeker moment niet meer uit. Op zo'n moment kun je met een ingreep geholpen worden."

"De biologische aandrang tot eten, kan bijna niemand beheersen met wilskracht", besluit Stam. "Daar komt het in een notendop op neer."

Meer op rtlnieuws.nl:

`