Nederland

Zaak Insiya geen incident: vorig jaar 288 kinderen ontvoerd naar buitenland

16 mei 2018 04:29 Aangepast: 16 mei 2018 06:09
Beeld © Amber Alert

De ontvoering van de inmiddels 4-jarige Insiya in 2016 staat bepaald niet op zichzelf. Alleen al afgelopen jaar waren er in Nederland 288 vergelijkbare gevallen waarbij een kind werd ontvoerd naar het buitenland door een ouders, zegt het Centrum Internationale Kinderontvoering.

Dat betekent dat er bijna dagelijks in Nederland een kind wordt ontvoerd, meldt dagblad de Telegraaf en daar komen nog bijna 500 dreigementen van kidnapping bij.

Ontvoerd naar moederland

Vaak gaat het om baby’s of peuters, schrijft de krant, die worden ontvoerd naar hun moederland.

De achterblijvende Nederlandse vader of moeder krijgt vaak te maken met een ingewikkelde rechtsgang in het buitenland, waar het Internationale Kinderontvoeringsverdrag niet wordt nageleefd. Sterker: de ouder die het kind heeft ontvoerd naar het buitenland, kan daar na een jaar zelfs alimentatie eisen. De Nederlandse rechter gaat daar dan vervolgens op zijn beurt wél altijd in mee.  

De Tweede Kamer overlegt woensdag met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) over dit probleem.

Ontvoering peuter Insiya: de heftige zaak

 

In januari maakten we deze video over deze heftig zaak.

Op klaarlichte dag ontvoerd

Babyontvoeringen kwamen in Nederland hoog op de publieke agenda na de veelbesproken ontvoering van het toen 2-jarige meisje Insiya. Zij werd in Amsterdam op klaarlichte dag met geweld ontvoerd op straat. Al snel bleek dat het haar Indiase vader was, die haar had laten ontvoeren. Toen duidelijk was hoe de vork in de steel zat, was Insiya al lang in India.

Haar moeder strijdt nog steeds voor hereniging met haar dochter. Vorige week deed ze een emotionele oproep aan koningin Máxima en kreeg antwoord:. "Het is – in het bijzonder op Moederdag – verschrikkelijk wanneer een moeder en haar kind tegen hun wil niet bij elkaar kunnen zijn", schreef Máxima terug.    

Meer op rtlnieuws.nl:
Máxima schrijft moeder ontvoerde Insiya terug: 'Schrijnend gemis'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore