Nederland

Kabinet wil IS-kinderen weghalen uit vluchtelingenkampen

16 mei 2018 01:13 Aangepast: 16 mei 2018 12:22
Spelende kinderen in een Syrisch vluchtelingenkamp Beeld © ANP

Het kabinet onderzoekt of kinderen van Nederlandse Syriëgangers uit Syrische kampen gehaald kunnen worden. Dat zei minister Ferd Grapperhaus in het televisieprogramma Pauw. "De kinderen moeten daar weg. Ze moeten daar niet in een kamp zitten."

UPDATE: Minister Ferdinand Grapperhaus suggereerde gisteren in programma Pauw dat hij onderzoekt hoe minderjarige kinderen van Nederlandse Syriëgangers uit Syrische kampen kunnen worden gehaald. Op dit moment zitten daar zo’n 175 Nederlandse kinderen. Vandaag zegt zijn woordvoerder dat dat niet zo is. De minister zou verkeerd begrepen zijn.

Lees hier wat hij wel zou hebben bedoeld.

 

Hij onderzoekt met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) hoe de kinderen op een veilige manier kunnen worden teruggehaald. "Het is een uiterst moeilijke materie", aldus Grapperhaus. "Ik vind het vreselijk verkeerd dat kinderen zich in dit soort gebieden bevinden."

Syrische kinderen van 7, na 7 jaar oorlog in Syrië

Zeven jaar is het oorlog in Syrië. Hoe lang zeven jaar is, bewijzen de foto's van Chris de Bode. Hij maakte in een vluchtelingenkamp portretten van Syrische kinderen die even oud zijn als de oorlog nu duurt.

Te risicovol

Eerder heeft de Kinderombudsman er al voor gepleit om deze kinderen weg te halen. Ook D66 en ChristenUnie willen dit, maar VVD en CDA voelden er niets voor, omdat zo'n operatie te risicovol zou zijn. Premier Rutte zei er niets voor te voelen Nederlanders risico te laten lopen om de foute keuzes van de ouders te corrigeren. 

In Irak en Syrië verblijven volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zeker 145 kinderen met een 'Nederlandse link'. Ze zijn uit Nederland meegenomen door hun ouders, of daar geboren. Van sommige kinderen zijn beide ouders dood. De leefomstandigheden in de kampen zijn vaak erbarmelijk: er is nauwelijks medische zorg en er is weinig te eten. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Grote zorgen over lot kinderen van Nederlandse Syriëgangers

`