Eindexamens

Achraf (18) gaat eindexamens maken op lege maag: 'Ramadan is heel belangrijk voor mij'

16 mei 2018 07:55 Aangepast: 14 juni 2018 13:59
Studenten leggen hun eindexamens vanaf deze week af. Beeld © ANP

Voor moslims in Nederland is ramadan, de vastenmaand, begonnen. Maar op een lege maag kan het lastig zijn voor islamitische scholieren om zich volledig te richten op hun eindexamens, die ook deze week zijn begonnen. De 18-jarige Achraf werd ook geconfronteerd met dit dilemma. Hij besloot om zichzelf toch het eten en drinken te ontzeggen.

​​En dat terwijl Achraf het dit jaar niet rooskleurig inzag. Hij zag het in de weken voor zijn eindexamens niet zitten om te blokken op een lege maag. "Vergeleken met vorige jaren voelde ik me dit jaar in de aanloop naar ramadan zwak en merkte ik dat ik niet veel gedaan kreeg", geeft hij toe. "Vraag me niet waarom: misschien zijn het zenuwen, of komt het door het warme weer." ​

Niemand in hetzelfde schuitje

Miniatuurvoorbeeld

Hij kon klasgenoten in dezelfde situatie niet om advies vragen: Achraf is de enige moslim in alle vwo 6-klassen op het Christelijk Lyceum Veenendaal. "Dat maakt het op school soms lastig. Je hebt niemand die in hetzelfde schuitje zit en voor dezelfde uitdaging staat."

Daarom zocht hij via zijn vader de goede raad van de plaatselijke imam. Die kwam tot de conclusie dat Achraf het vasten niet mocht uitstellen of overslaan. Meer hoefde de scholier niet te weten.

"Ramadan is niet alleen op godsdienstig vlak heel belangrijk voor mij, maar ik haal ook heel veel persoonlijke voldoening uit het vasten. Het voelt goed om tot het uiterste te gaan."

Voor moslims is ramadan daarnaast een maand van bezinning, waarin zij onder meer willen beleven hoe het is arm te zijn en hun lichaam zuiveren door het vasten.

Vuurproef

Donderdag staat hem al meteen heel wat te wachten. Dan legt Achraf de examens scheikunde en Latijn af. "Dat vind ik twee van de moeilijkste vakken. Maar daar ga ik gewoon hard voor blokken. En dan kijken hoe mijn lichaam zich houdt." Hij zal daarna nog twee weken aan de bak moeten.

Dus dat andere islamitische leeftijdsgenoten ervoor kiezen om wel te eten en te drinken tijdens hun examenweek, snapt hij volledig. "Als het je helpt bij het studeren, moet je het gewoon doen. Het is voor hen óf eten, óf een jaar overdoen. En dat laatste kan niet de bedoeling zijn."

Anderen beoordelen

Achraf weet dat die jongeren op harde kritiek kunnen rekenen van andere moslims. Maar dat begrijpt hij niet. "Mensen moeten zich gewoon met hun eigen zaken bemoeien. Want wie ben jij om anderen te beoordelen?"

Meer op rtlnieuws.nl:

`