Nederland

Henk Krol betreurt vechtpartij en heeft goed advies: 'Deel geen klappen uit'

15 mei 2018 19:04 Aangepast: 15 mei 2018 20:31
Henk Krol raadt iedereen aan geen tikken uit te delen Beeld © ANP

Partijleider Henk Krol van 50PLUS 'betreurt het zeer' dat leden tijdens een vergadering in Overijssel met elkaar op de vuist zijn gegaan. "Ik heb gelachen om de grappen op sociale media. Maar laat ik duidelijk zijn: we moeten elkaar niet slaan."

Van een crisis in de partij is volgens de partijleider van 50PLUS geen sprake en dat iedereen met elkaar mot heeft, is volgens Krol ook zwaar overdreven.

Maar natuurlijk baalt de partijleider dat bijna het hele partijbestuur gisteravond is afgetreden en dat er twee weken geleden enkele opstandige leden tijdens een vergadering van de afdeling-Overijssel met elkaar op de vuist zijn gegaan. Want tikken uitdelen: dat doe je niet. "Ik heb ooit een keer een klap op de lagere school uitgedeeld. Maar daarna nooit meer. Ik deel geen tikken uit. Dat past niet bij mij."

Opstappen

Volgens Krol is het duidelijk: de vechtpartij en de bestuurscrisis staan los van elkaar. "De perikelen in het bestuur spelen al veel langer. Deze voorvallen hebben niets met elkaar te maken." Het boterde al lange tijd niet tussen de bestuursleden. Er is onvrede over de koers en communicatie. Dat het gisteravond zo is geknald, ziet Krol als een tekortkoming van de afgetreden partijvoorzitter Jan Zoetelief.

"Mensen zijn het weleens niet eens met elkaar. Dat komt omdat sommige mensen niet goed kunnen luisteren naar elkaar. Dat er nu zoveel heibel is, zie ik als een tekortkoming van de partijvoorzitter."

Positief

Krol blijft het van de positieve kant bekijken. "Over elf dagen kiezen we een nieuw partijbestuur. Elf dagen, dat is te overzien." 

Na de bestuurscrisis is er nog één persoon over: secretaris Hylke ten Cate. Die is bereid de rit alleen uit te zingen. Krol: "We gaan al heel snel een nieuw hoofdbestuur kiezen. Ik hoop dat het allemaal leuke mensen zijn." Henk Krol liet eerder al weten ex-VVD'er Geert Dales graag als nieuwe partijvoorzitter te zien. 

Dales laat aan RTL Nieuws weten nog steeds enthousiast te zijn. "Het is jammer wat er is gebeurd, maar voor mij verandert er niets", aldus Dales.

Henk Krol over vechten: 'Op de lagere school wel eens tik uitgedeeld'

Vechtpartij

Over de vechtpartij twee weken tijdens een ledenvergadering in Deventer zegt Henk Krol niets te weten. "Ik weet echt niet wat er gebeurd is. Ik ben een open boek; als ik het wel had geweten had ik het verteld. Ik betreur het wel." Provinciaal fractievoorzitter Fred Kerkhof zou in een handgemeen verwikkeld zijn geraakt met opstandige leden, waarbij rake klappen over en weer gingen. De politie moest er bij aan te pas komen. Tegen Kerkhof is aangifte gedaan. 

Het is aan het nieuwe partijbestuur om dit af te handelen, vindt Krol.

Wat hij gaat doen als er nog een keer een lid van 50PLUS op de vuist gaat? "Ik raad iedereen aan: jong, oud, vijftigplus of vijftigmin in Den Haag of waar dan ook: deel geen tikken uit."

Meer op rtlnieuws.nl
Vergadering 50PLUS mondt uit in vechtpartij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore