Nederland

De moppen van Anne Frank: complete tekst 'nieuwe' pagina's dagboek

15 mei 2018 17:04 Aangepast: 16 mei 2018 06:17
De afgeplakte pagina's 78 en 79 van het dagboek. Beeld © Anne Frank Stichting

Twee afgeplakte bladzijden uit het dagboek van Anne Frank zijn ontcijferd door de Anne Frank Stichting. De pagina's waren al langer bekend, maar tot nu toe was het niet mogelijk om de tekst op de afgeplakte bladzijden 78 en 79 te lezen.

Dankzij nieuwe digitale technieken is daar verandering in gekomen. De pagina's bevatten drie schuine moppen – zulke anekdotes komen ook elders in het dagboek wel voor – én Annes kijk op seksuele voorlichting. Dit is de letterlijke tekst:

Pagina 78

28 sept. 1942

maar behoorlijke meisjes doen zulks natuurlijk nooit, en men moet voor de verzoeking erg oppassen

Deze verknoeide blz. zal ik maar benutten om ,,schunnige'' moppen op te schrijven

Weet U waarom de Duitse Weermachtsmeisjes in Nederland zijn ? Als matras voor de soldaten.

Man komt 's avonds thuis en merkt dat een andere man 's avonds bij zijn vrouw in bed is geweest. Hij zoekt het hele huis af en kijkt tenslotte ook in de slaapkamer-kast, daar staat een totaal naakte man, en toen die ene man vroeg wat de andere daar deed, antwoordde de man in de kast: U kunt het geloven of niet maar ik wacht op de tram.

Een man had een zeer lelijke vrouw en hij wilde niet met haar verkering aanknopen. Op een avond kwam hij thuis en toen zag hij zijn vriend bij zijn vrouw in bed liggen toen zei de man: Hij doet en ik moet!!!!

ZIE OOK: Onderzoekers ontrafelen inhoud onbekende pagina's dagboek Anne Frank

Pagina 79

Een man en een vrouw hadden samen verkering gehad, en na een paar maanden werd de buik van de vrouw verontrustend dik, toen liet de man een dokter komen die zei: Alles lucht mevr. alles lucht!!!! Daarop antwoordde de man: ¨Ik pomp toch geen lucht?

Ik verbeeld mij weleens dat iemand bij mij zou komen en mij zou vragen hem over sexuele onderwerpen in te lichten, hoe zou ik dat dan doen? Hier is het antwoord: Een vrouw wordt omstreeks haar 14e jaar ongesteld dat is dan het teken dat zij rijp is om met een man verkering te hebben maar dat doet men natuurlijk niet voor men getrouwd is. Als men getrouwd is kan men het wel doen, men kan ook zelf regelen of men kinderen wil hebben of niet als men wel wil gaat de man op de vrouw liggen en doet het m. zaad in de vr. schede, dat gebeurd door rythmische bewegingen. Als men geen kinderen wil hebben neemt de vrouw een innerlijk middel en dat helpt dan, het kan natuurlijk ook wel eens mislukken, maar als men wel kinderen wil krijgen kan dat ook weleens niet. Een man vindt dit samenleven een genot en heeft er ook een drang naar een vrouw minder maar ook. Alle mannen als ze normaal zijn gaan met vrouwen, op straat spreken zulke vrouwen hun dan wel aan en dan gaan ze samen. In Parijs zijn daar grote huizen voor. Papa is er geweest. Oom Walter is niet normaal. Meisjes verkopen dit.

Het dagboek van Anne Frank is de inhoud van een roodgeruit dagboek dat Anne op haar dertiende verjaardag (in 1942) kreeg van haar ouders. Een tijdlang zou ze haar belevenissen en gedachten erin opschrijven. Er zijn twee versies: een originele, waarvan sommige aantekeningen niet bewaard zijn gebleven, en een versie die ze had willen publiceren. Die zou ze nooit voltooien.

Een van de meestgelezen boeken ter wereld

Anne overleed in 1944 in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Haar dagboek zou uitgroeien tot een van de meestgelezen boeken ter wereld. Het is opgenomen op de Werelderfgoedlijst voor documenten van de UNESCO, de culturele organisatie van de Verenigde Naties.

Dit is het échte huis van Anne Frank

Het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam is wereldberoemd, maar de acht jaar ervoor woonde het gezin Frank aan het Merwedeplein.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore