Nederland

Onderzoekers ontrafelen inhoud onbekende pagina's dagboek Anne Frank

15 mei 2018 15:43 Aangepast: 15 mei 2018 23:09
Het originele dagboek van Anne Frank. Beeld © Getty

Aan het wereldberoemde dagboek van Anne Frank kunnen twee pagina's worden toegevoegd die tot nu toe niet zijn uitgegeven. Het gaat om twee afgeplakte bladzijden waarvan de inhoud dankzij nieuwe digitale technieken kan worden weergegeven.

De pagina's bevatten drie schuine moppen – zulke anekdotes komen ook elders in het dagboek wel voor – én Annes kijk op seksuele voorlichting. Dat maakte de Anne Frank Stichting vanmiddag bekend tijdens een persconferentie in Amsterdam. 

'Anne Frank schaamde zich voor deze teksten'

ZIE OOK: Complete tekst 'nieuwe' pagina's dagboek

Dat de pagina's bestonden, was bekend: in twee eerdere edities van Het Achterhuis, zoals haar dagboek in Nederland heet, werd er melding van gemaakt. Ze had twee originele dagboekpagina's overgeplakt met bruinachtig papier.

Door miljoenen gelezen

De vandaag onthulde pagina's waren al langer bekend bij de Anne Frank Stichting, maar lange tijd was het niet mogelijk om de tekst op de afgeplakte bladzijden 78 en 79 te lezen. Het gaat onder meer om 'schunnige moppen' die ze schreef op 28 september 1942.

Op de eerste pagina zijn een paar woorden door haar zodanig doorgestreept dat ze niet meer leesbaar zijn. Vervolgens schreef ze: "Deze verknoeide bladzijde zal ik maar benutten om 'schunnige' moppen op te schrijven." Op de tweede pagina schreef ze over seksualiteit en het bestaan van prostitutie.

Miniatuurvoorbeeld

 

De afgeplakte pagina's 78 en 79 van het dagboek. (Foto Anne Frank Stichting)

Met hulp van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, dat historische teksten en bronnen onderzoekt met moderne technologieën, is de tekst leesbaar gemaakt. Volgens Peter de Bruijn, onderzoeker van het instituut, is het 'met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' dat Anne Frank de pagina's zelf heeft afgeplakt.

Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting, benadrukt dat de stichting zich verplicht voelt om de afgeplakte teksten openbaar te maken. "Het dagboek van Anne Frank wordt door miljoenen mensen gelezen. We vinden dat we nieuwe informatie moeten delen."

Thumbnail

Het dagboek van Anne Frank is de inhoud van een roodgeruit dagboek dat Anne op haar dertiende verjaardag (in 1942) kreeg van haar ouders. Een tijdlang zou ze haar belevenissen en gedachten erin opschrijven. Er zijn twee versies: een originele, waarvan sommige aantekeningen niet bewaard zijn gebleven, en een versie die ze had willen publiceren. Die zou ze nooit voltooien.

Anne zou in 1944 omkomen in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Haar dagboek zou uitgroeien tot een van de meestgelezen boeken ter wereld. Het is opgenomen op de Werelderfgoedlijst voor documenten van de UNESCO, de culturele organisatie van de Verenigde Naties.

Dit is het échte huis van Anne Frank

Het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam is wereldberoemd, maar de acht jaar ervoor woonde het gezin Frank aan het Merwedeplein.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore