Dat beweging goed is voor de mens, is bekend. Maar bewegen op werk is dat niet altijd, blijkt uit onderzoek van het VUmc. Mannen die fysiek zwaar werk doen, hebben een grotere kans op een vroegtijdige dood dan mannen met een minder belastende baan.
Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het vaktijdschrift British Journal of Sports Medicine. De onderzoekers van het VUmc analyseerden informatie van bijna 200.000 werknemers uit 13 verschillende landen.
Zij vergeleken werknemers die fysiek zwaar werk doen met mensen die licht inspannend werk doen. De werknemers hadden een vergelijkbaar voedings- en bewegingspatroon. De mannen die fysiek zwaar werk doen, blijken 18 procent meer kans te hebben op een vroegtijdige dood. Voor vrouwen gaat dit niet op. "Vermoedelijk omdat zij minder vaak fysiek zwaar werk doen", zegt onderzoeker en hoogleraar Epidemiologie van Arbeid en Gezondheid, Allard van der Beek.
Stratenmakers en bouwvakkers
De onderzoekers waren verrast door de resultaten. Want bewegen hoort toch goed voor de mens te zijn. Je zou dan ook denken dat bijvoorbeeld stratenmakers en bouwvakkers het goed doen. "Stratenmakers bewegen acht uur per dag, vijf dagen per week. Dan denk je: zij zitten wel goed qua beweging. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn", zegt Van der Beek.
Dat komt mogelijk door de gezondheidsverschillen tussen bewegen tijdens werk en bewegen in de vrije tijd. Sporten is vaak kort en intensief, terwijl mannen met fysiek zwaar werk zich vaak urenlang inspannen. Dit zware fysieke werk kan zeer belastend zijn voor het lichaam, terwijl je door sporten fit en sterk wordt.
Beweegrichtlijn
Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat juist mensen met fysiek zware beroepen ook in hun vrije tijd aan beweging doen. Van der Beek: "Juist zij die fysiek zwaar werk doen, zouden 's avonds nog moeten sporten. Ook al hebben ze al de hele dag zwaar werk verricht en ploffen ze misschien liever op de bank."
Afgelopen augustus kwam de Gezondheidsraad nog met een nieuwe beweegrichtlijn. Minder zitten en minstens 150 minuten bewegen, was het advies. Volgens Van der Beek is dit onderzoek in tegenspraak met die richtlijn. "Dit onderzoek laat zien dat het gecompliceerder ligt. Bij de richtlijnen zou onderscheid gemaakt moeten worden tussen lichaamsbeweging op werk en in de vrije tijd."
Kantoorbaan? Antoin laat zien hoe je toch genoeg beweegt:
Minder stilzitten, meer bewegen. Zo luidde in augustus vorig jaar het advies van de Gezondheidsraad. Minstens 150 minuten per week moeten we bewegen. Dat je ook op je werk al kunt bewegen, laat presentator Antoin Peeters zien.
Meer op rtlnieuws.nl: