Nederland

Vergadering 50PLUS mondt uit in vechtpartij, vrijwel hele bestuur opgestapt

15 mei 2018 10:39 Aangepast: 15 mei 2018 14:49
Fred Kerkhof, voor 50PLUS lid van Provinciale Staten in Overijssel. Beeld © 50PLUS

Een vergadering van de afdeling Overijssel van de seniorenpartij 50PLUS is onlangs uitgelopen op een handgemeen. Sinds gisteren verkeert de partij in crisis doordat het hoofdbestuur vrijwel in zijn geheel opstapte.

Partijleider Henk Krol ontkent een verband tussen de gebeurtenissen. Hij geeft toe dat er een handgemeen is geweest bij de afdeling Overijssel. "Maar dat was drie weken geleden", zegt hij tegen RTL Nieuws. Volgens hem is dat geschil inmiddels bijgelegd.

Felle machtsstrijd

De vechtpartij in Overijssel zou het gevolg zijn van een felle machtsstrijd bij het vormen van een nieuw afdelingsbestuur, schrijft De Telegraaf. Oud-militair Fred Kerkhof, voor 50PLUS fractieleider bij Provinciale Staten in Overijssel, zou bij het handgemeen betrokken zijn geweest. Tegen hem is aangifte gedaan. Kerkhof erkent in de krant dat er 'een probleem is geweest', maar wil er verder inhoudelijk niet op ingaan.

Ook secretaris Hylke ten Cate, het enig overgebleven bestuurslid, wil er niet op ingaan. "Er is aangifte gedaan en we gaan dit netjes afhandelen."

Thumbnail
Henk Krol

'Erg vervelend'

Secretaris Ten Cate zegt verder tegen RTL Nieuws: "Gisteren lieten bestuursleden één voor één weten per mail op te stappen. Erg vervelend, maar we moeten door." Volgens de secretaris kwam dit niet als een echte verrassing. "De sfeer was al een tijd niet gezellig. Alle bestuursleden komen uit verschillende hoeken van de samenleving, met ieder hun eigen vergadercultuur. Dat botste al een tijd."

Het landelijk bestuur verkeert in crisis doordat de bestuursstijl van voorzitter Jan Zoetelief wordt bekritiseerd. "Leden willen meer informatie. Daarover is al lange tijd gedoe."

Verkiezing

Over twee weken is er een bestuursverkiezing. Tot die tijd blijft Ten Cate als enige bestuurslid aan. Hij had zich al niet meer verkiesbaar gesteld. "Ik zal de komende twee weken op de winkel passen. Henk Krol en ik trekken samen op. We hebben vanochtend nog contact gehad."

Oud-burgemeester Geert Dales laat weten dat hij,ondanks de onrust, nog altijd verkiesbaar is als landelijk voorzitter. "Het is jammer wat er nu gebeurt, maar dat verandert niets voor mij. Ik blijk in de race voor het landelijk voorzitterschap."

Krol blij met zetelwinst

50PLUS-leider Henk Krol was na de verkiezingen vorig jaar opgetogen over de groei van zijn partij.

Meer op rtlnieuws.nl:
Crisis bij 50PLUS: bijna hele bestuur stapt op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore