Nederland

Oplaadbare sigaret in de ban: 'Je kunt er dodelijk ziek van worden'

15 mei 2018 05:00 Aangepast: 15 mei 2018 11:25
De iqos. Beeld © Getty

Staatssecretaris Paul Blokhuis wil oplaadbare sigaretten zoals de Iqos, die tabak niet verbranden maar verhitten, aan banden leggen. Volgens het RIVM zijn deze oplaadbare sigaretten wel degelijk kankerverwekkend. "Alleen niet roken is de verstandige keuze."

De Iqos werd minder dan een jaar geleden als 'een gezondere variant op de sigaret' op de markt gebracht in Nederland. Maar uit nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat deze claim helemaal niet waargemaakt kan worden en dat ook deze oplaadbare sigaret kankerverwekkend is.

Misplaatst

"Het woord slim is hier dus misplaatst, want je kunt er dodelijk ziek van worden", zegt staatssecretaris Paul Blokhuis tegen RTL Nieuws.

Het is volgens Blokhuis tijd voor wettelijke maatregelen. "Ik wil niet dat gebruikers - en de volwassenen en kinderen om hen heen - in de veronderstelling zijn dat deze nieuwe manier van roken een verstandige keuze is. Alleen niet roken is de verstandige keuze."

Verwarmen in plaats van verbranden

De Iqos is een soort elektronische sigaret waar echte tabak in zit. Het grote verschil met de gewone sigaret is dat die tabak niet wordt verbrand, maar op lagere temperatuur verwarmd. Hij is sinds vorig jaar juni in Nederland verkrijgbaar. 

Philip Morris, die de Iqos lanceerde, zei vorig jaar als ultieme doel te hebben de gewone sigaret te vervangen door gezondere alternatieven. De Iqos is een eerste stap. De sigaret bevat volgens eigen onderzoek van het bedrijf 90 procent minder schadelijke stoffen dan een normale sigaret.

Bekijk hier het reclamefilmpje van de Iqos:

Reclameverbod

Maar volgens het RIVM is ook deze oplaadbare sigaret slecht voor je gezondheid. Annemiek van Bolhuis van het RIVM: "Als het zo is dat er minder inzit, en dat klopt, dan wil dat echt niet zeggen dat je half zo weinig kans hebt om kanker te krijgen. Er zit nog steeds teer en nicotine in en dat krijg je gewoon in je luchtwegen."

En dat maakt de Iqos dus ook slecht voor je gezondheid. Staatssecretaris Blokhuis  wil daarom dat er een reclameverbod komt voor de oplaadbare sigaret. Ook kun je ze binnenkort, net als normale sigaretten, pas kopen vanaf je achttiende.

Longartsen waarschuwden al

Longartsen waarschuwden al eerder tegen RTL Nieuws. Wanda de Kanter, longarts van het Antoni van Leeuwenhoek, zei bij de lancering al niet in het verkooppraatje van de fabrikant te stappen. "Alle kankerverwekkende stoffen die in de sigaret zitten, zitten hier ook gewoon in, blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek."

Het tweede argument van de bekende longarts: "Of dit alternatief minder kankerverwekkend is en hoeveel minder dat is, kan de fabrikant onmogelijk nu al weten. Dat weten we pas over twintig jaar. Kanker ontwikkelt zich langzaam. Het grote gevaar van sigaretten werd ook pas twintig jaar na de introductie bekend."

Steeds meer mensen stoppen

Dat de gewone sigaret heel slecht voor ons is, dat weten we inmiddels. Vorig jaar zijn ruim 110.000 mensen in Nederland gestopt met roken. Een record. Tabaksfabrikanten komen daardoor met steeds meer alternatieven.

Wil jij stoppen met roken? Hieronder tips van een neuropsycholoog:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore