Ga naar de inhoud
Nederland

Hoogleraar: 'Antivirussoftware is ideaal instrument om mee te spioneren'

Op computers van de overheid zal geen antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky Lab worden gebruikt vanwege het risico dat het wordt gebruikt voor spionage. Het besluit van het kabinet kan op instemming rekenen van hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs. "Die software kan overal bij op een computer."

Verantwoordelijk minister Grapperhaus schrijft vanavond in een brief aan de Kamer dat er nog geen concrete gevallen van misbruik bekend zijn, maar 'dit kan niet kan worden uitgesloten'.

Miniatuurvoorbeeld

ZIE OOK: Overheid stopt met antivirussoftware Kaspersky uit vrees voor Russische spionage

Jacobs (foto) die werkt als hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, denkt dat er wel iets meer aan de hand is dan er door Grapperhaus wordt gezegd. "Ik vermoed dat hier aanwijzingen van de inlichtingendiensten aan ten grondslag liggen."

Gewone computergebruiker

Hij begrijpt daarom de keuze van het kabinet. "Het is zeker slim dat ze het doen. Antivirussoftware is een ideaal instrument om mee te spioneren. Ook de Amerikaanse overheid deed vorig jaar de antivirussoftware van Kaspersky al in de ban."

Of particulieren nu ook Kaspersky van hun computer moeten halen en een anders antivirussoftware moeten gebruiken? "Dit geldt voor de overheidssectoren, de vitale infrastructuur en toeleveranciers van defensie. Als bedrijf zou ik er voorzichtig mee zijn. Als gewone computergebruiker valt het wel mee."

Kaspersky gebruikt op 400 miljoen computers

Kaspersky Lab is een Russisch bedrijf dat gespecialiseerd is in antivirussoftware en andere computerbeveiligingen. Het telt zo'n 3300 werknemers, vooral IT-beveiligingsspecialisten. Het hoofdkantoor staat in Moskou. Het niet-beursgenoteerde bedrijf dankt zijn naam aan twee van de vier oprichters: Eugene en zijn (ex-)vrouw Natalya Kaspersky.

Kaspersky geldt internationaal als toonaangevend securitybedrijf. Dochterondernemingen van Kaspersky Lab zijn gevestigd in onder meer Groot-Brittannië en Duitsland. Het concern is naar eigen zeggen actief in ongeveer 200 landen. "Onze cyberbeveiligingstechnologieën beschermen ruim 400 miljoen gebruikers over de hele wereld'', zo staat te lezen op de website.​

Bedrijven sluiten pact tegen spionage: