Nederland

Overheid stopt met antivirussoftware Kaspersky uit vrees voor Russische spionage

14 mei 2018 20:55 Aangepast: 14 mei 2018 22:01
Beeld © AFP

Antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky Lab wordt door het kabinet in de ban gedaan. Het zal bij de Rijksoverheid worden uitgefaseerd, meldt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Het gaat om een voorzorgsmaatregel. Er is namelijk een kans dat de antivirussoftware wordt gebruikt voor spionage door de Russen. Er zijn nog geen concrete gevallen van misbruik bekend, maar 'dit kan niet worden uitgesloten', aldus Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer.

Russische wetgeving

Dat komt omdat Kaspersky aan de Russische wet moet voldoen en die vereist dat bedrijven als Kaspersky de Russische inlichtingendiensten desgevraagd ondersteunen in de uitvoering van hun taken, schrijft Grapperhaus. Dat levert een gevaar op voor de Nederlandse overheid en bedrijven die vitale diensten leveren, omdat de software van Kaspersy uitgebreide toegang heeft tot de computersystemen.

Volgens de minister is Nederland een van de doelen van het 'offensieve cyberprogramma' van de Russen.  

ZIE OOK: Beschuldigd zonder bewijs: het Russische Kaspersky ligt onder vuur

Bedrijven met vitale diensten (bijvoorbeeld op het gebied van energienetwerken) en ondernemingen die nauw samenwerken met Defensie worden geadviseerd ook geen gebruik meer te maken van de antivirussoftware van Kaspersky Lab. Andere producten en diensten van het bedrijf blijft de overheid gewoon gebruiken.

Geruchten gaan al jaren

Al jaren gaan geruchten dat Kaspersky nauwe banden heeft met de Russische overheid. Zo heeft Eugene Kaspersky, de baas van het bedrijf, een opleiding gedaan waar veel studenten werden klaargestoomd voor een baan bij de geheime dienst.

Vorig jaar lag het Russische bedrijf onder vuur in de Verenigde Staten. Russische hackers zouden via het beveiligingsbedrijf achter geheime NSA-hacktools zijn gekomen.

Geopolitiek gevecht

Kaspersky ontkende dat. Volgens Kaspersky was het bedrijf terechtgekomen in een 'geopolitiek gevecht'. Toch werd het contract door de Amerikaanse overheid opgezegd. Sinds september 2017 worden geen Kaspersky-producten meer binnen de Amerikaanse overheid gebruikt.

Kaspersky wilde nog niet inhoudelijk reageren op het nieuws.

Meer op rtlnieuws.nl:
Beveiligingsbedrijf Kaspersky wil 'nepexpert' Nieuwsuur voor de rechter slepen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore