Niet alleen de leerlingen, maar ook veel ouders zijn gestresst tijdens de eindexamens. Ze willen het beste voor hun kind, maar kunnen daar soms in doorslaan. "Iedere ouder wil uiteindelijk de vlag uithangen, maar extra druk gaat niet helpen."
Het LAKS kreeg vorig jaar ongeveer 1300 klachten en vragen over de eindexamens. Van al die klachten en vragen, kwam minstens de helft van ouders, denkt de organisatie. Dat je als ouder wilt dat je kind slaagt staat voorop, maar soms kunnen ouders daar ook te ver in gaan.
Meer kwaad dan goed
Veel kinderen zijn erg gevoelig voor de stress van hun ouders, denkt pedagoog Herald Hofmeijer. "Dat ligt natuurlijk ook een beetje aan de persoonlijkheid van het kind. De één presteert juist beter onder druk, maar over het algemeen doet het meer kwaad dan goed", zegt hij. "Iedere ouder wil uiteindelijk de vlag uithangen, maar extra druk gaat niet helpen."
"Als je op allerlei manieren continu benadrukt 'dat er iets op het spel staat' wordt de druk steeds groter", gaat Hofmeijer verder. "Betrokkenheid is mooi en belangrijk, maar het moet wel steunend zijn, zorg dat je niet eisend bent."
Complimenten leggen de lat hoog
Zelfs positieve betrokkenheid kan te ver gaan, denkt puberexpert Marina van der Wal. "Veel ouders denken dat ze hun kind helpen door continu te zeggen hoe geweldig hij of zij is. Dat zorgt voor een enorme onzekerheid, omdat de lat zo hoog ligt om aan die verwachting te voldoen", zegt Van der Wal.
Volgens de puberexpert kun je als ouder tijdens de examenperiode wel bijdragen aan het succes van je kind. Daarvoor is het vooral belangrijk om te focussen op de weg naar het doel in plaats van alleen het doel zelf. "Benoem het als je kind aan het leren is. Zeg bijvoorbeeld: 'Joh je bent aan het leren, dat zorgt ervoor dat je vanavond uit kunt gaan'. Daarmee laat je zien dat je de inzet van je kind waardeert maar wordt het geen afrekening."
Hoe kun je je kind helpen tijdens de examenperiode?
- Verander zo min mogelijk. Het aanpassen van de voeding is volgens Hofmeijer bijvoorbeeld onzin. "Hou het gewoon bij hoe het altijd was."
- Zorg ervoor dat het thuis gezellig is. "Las zo nodig even een wapenstilstand in als er onderlinge ruzies spelen", zegt Van der Wal.
- Hou een ritme aan en zorg voor voldoende rust en slaap.
- Stop met 'hijgen in nekken'. "Stel dat je kind op het laatste moment is begonnen met leren, zelfs dan heeft gehijg geen zin", zegt Van der Wal. "Dat zorgt uiteindelijk alleen maar voor meer stress."
- Geef je kind de ruimte om te ontspannen. Hij of zij kan best naar een feestje gaan in het weekend, dat kan juist helpen.
Meer op rtlnieuws.nl: