Ga naar de inhoud
Nederland

'Aantal insecten in Nederland is dramatisch afgenomen'

Het aantal loopkevers nam met 72 procent af.

Het gaat slecht met de insecten in Nederland. De afgelopen decennia nam in twee natuurgebieden in Drenthe en Noord-Brabant het aantal loopkevers met 72 procent af en het aantal nachtvlinders met 54 procent.

Dat concludeert Natuurmonumenten op basis van wetenschappelijk onderzoek. Natuurmonumenten noemt de afname dramatisch.

Onderzoek in Drenthe en Noord-Brabant

Wetenschappers van de Radboud Universiteit en het Kenniscentrum Insecten EIS opdracht om insectentrends in Nederland te onderzoeken. Twee langlopende studies naar insectenpopulaties in natuurgebieden kwamen in aanmerking voor analyse: Wijster in Drenthe en de Kaaistoep in Noord-Brabant.

De afgelopen 22 jaar kelderde het aantal loopkevers bij Wijster met 72 procent en in De Kaaistoep nam het aantal nachtvlinders in twintig jaar met 54 procent af.

Nachtvlinders en loopkevers zijn insectengroepen die in totaal 1100 soorten bevatten, ongeveer 6 procent van alle in Nederland voorkomende insectensoorten.

'Er valt voor insecten niets meer te halen'

Andre Donker van Natuurmonumenten legt uit wat er aan de hand is.

Extreem intensief gebruik bestrijdingsmiddelen

Het is tijd voor actie, vindt Natuurmonumenten. "In geen enkel Europees land is sprake van zo’n intensief gebruik van bestrijdingsmiddelen als in Nederland. Dat moet anders, we moeten toe naar minder chemie, meer biologie en meer innovatie", stelt Van den Tweel.

Miniatuurvoorbeeld
De eikenprocessierups of eikenprocessievlinder (Thaumetopoea processionea) is (de rups van) een nachtvlinder uit de familie tandvlinders.

In een recent rapport dat minister Carola Schouten (Landbouw) naar de Tweede Kamer stuurde, staat dat de afname van insectengroepen mogelijk het gevolg is van het gebruik van fosfaten, stikstof en bestrijdingsmiddelen in de landbouw.

Debat met minister

GroenLinks laat weten zo snel mogelijk een debat te willen met de minister. "Ik wil actie van de minister'', zegt Kamerlid Rik Grashoff. "Want als het slecht gaat met de natuur is dat uiteindelijk slecht voor ons.''

Ook regeringspartij D66 uit zijn zorgen. "Zonder insecten, geen bloemen en planten; zonder bloemen en planten geen eten'', schrijft Kamerlid Tjeerd de Groot.

Insect sterft uit, mens ook?

Veel mensen zijn ze liever kwijt dan rijk: bijen, muggen, wespen, vlinders, motten of ... En dat is alarmerend, want insecten zijn van levensbelang.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL NIeuws / ANP