Nederland

Sander breekt stage af om aanslagen Soerabaja: 'Ik val nogal op hier'

14 mei 2018 12:10 Aangepast: 14 mei 2018 12:40
Explosie in Soerabaja Beeld © AFP

Voor de tweede keer in twee dagen is de Indonesische stad Soerabaja getroffen door een bomaanslag. Vanmorgen blies een gezin met jonge kinderen zichzelf op bij een politiebureau. Voor de Nederlandse Sander Albers was het de druppel. Hij pakt zijn koffers en gaat terug naar Nederland.

Albers (25) studeert geneeskunde. In afwachting van zijn zesde jaar zou hij twee maanden aan de slag gaan in een ziekenhuis in Soerabaja. De eerste vier weken zaten erop. Dit weekend was hij in Malang, zo'n 90 kilometer ten zuiden van Soerabaja. 

Daar hoorde hij van de aanslagen op drie kerken in Soerabaja. Dertien mensen kwamen om het leven. Ruim veertig anderen raakten gewond. De verantwoordelijkheid voor die aanslagen, uitgevoerd door een gezin van zes, werd opgeëist door terreurorganisatie IS. 

Miniatuurvoorbeeld

Bom te vroeg afgegaan

Albers besloot door die aanslagen nog een nachtje langer te blijven. "Ik ging terug naar Soerabaja met het idee: het is één aanslag en het zal wel weer veilig zijn." Maar gisteravond was er opnieuw iets aan de hand in de tweede stad van Indonesië. In een appartementencomplex ontplofte een bom, die vermoedelijk te vroeg was afgegaan. 

Vanmorgen was het hoofdbureau van de politie in Soerabaja het doelwit. Opnieuw pleegde een gezin een zelfmoordaanslag. Alleen een van de kinderen zou het hebben overleefd. Tien agenten en omstanders raakten gewond. Voor Albers betekende deze aanslag de ommekeer. "Nu ben ik er klaar mee, dacht ik toen."

Veel verhalen gaan de ronde

"Ik val nogal op hier. De afgelopen weken heb ik hier nauwelijks andere westerlingen gezien. Al gebeurt er nu helemaal niets meer, het voelt niet veilig", zegt Albers. 

De aanslagen zijn onderwerp van gesprek, ook in het ziekenhuis. "Ik hoor veel verhalen, maar ik weet niet wat waar is. Volgens collega's zouden deze aanslagen nog maar een voorproefje zijn en wordt het leger ingezet. Een christelijke collega-arts voelde zich ook niet meer veilig."

Albers heeft nog de ambassade in Jakarta gebeld. Het reisadvies voor Indonesië is niet aangepast naar aanleiding van de aanslagen. "Bij de ambassade zeiden ze ook: ga lekker naar huis."

Wil graag terug

"Ik heb geen zin om op straat te lopen en over mijn schouder te moeten kijken. Net liep ik van het ziekenhuis naar huis en ik voelde me niet veilig. De aanslagen zijn allemaal in een cirkel van twee, drie kilometer rond het ziekenhuis gebeurd."

Inmiddels zoekt Albers tickets naar huis. "Ik denk dat ik een retourtje boek. Dit was mijn eerste keer Indonesië en ik vind het vervelend om het land zo te verlaten. Ik keek er echt naar uit. Ik wil dus graag terug om meer van het land te zien."

Meer op rtlnieuws.nl:

`