Ga naar de inhoud
Nederland

Petitie tegen massale bomenkap N-wegen: 'Die bomen hebben niets misdaan'

Bomen langs de N706. Beeld © ANP

Als het aan minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen ligt, staan er binnenkort een stuk minder bomen langs N-wegen. Daar zou de verkeersveiligheid baat bij hebben. Maar dat gaat er niet bij iedereen in: "Bomen maken N-wegen juist veiliger."

Deanneke Steenbeek is een petitie gestart om de bomen langs de N-wegen te behouden. De petitie is inmiddels meer dan 14.000 keer ondertekend. "Dat was eigenlijk een persoonlijke actie van mij", zegt Steenbeek, die in het dagelijks leven therapeut is. "Ik vind het gewoon niet kunnen dat er bomen gekapt worden, doordat automobilisten er tegenaan rijden omdat ze zitten te appen of alcohol op hebben. Die bomen hebben niets misdaan."

Oriëntatie

Bovendien wordt het volgens Steenbeek niet eens veiliger, maar juist onveiliger op N-wegen als bomen gekapt worden: "Er is veel materiaal te vinden over dit onderwerp. Daaruit blijkt dat bomen langs een weg de veiligheid bevordert. Het geeft mensen het gevoel dat ze niet te hard moeten rijden, omdat er een verticaal obstakel naast de weg staat. Dat geeft een soort oriëntatie."

En niet alleen de veiligheid, maar ook het uitzicht krijgt volgens Steenbeek een dreun als het plan doorgaat: "Die oude, dikke bomen, die zijn een beetje aan het verdwijnen. Dat proces is al gaande, dat zie ik bijvoorbeeld ook als ik oude foto's van mijn woonplaats Vught terugzie. Er worden natuurlijk wel kleine boompjes voor teruggezet waar dat kan, maar juist die volgroeide natuur geeft mensen het gevoel dat ze 'in het groen' wonen. Anders krijg je een soort kaal gevoel. Dat realiseren mensen zich niet, totdat de bomen weg zijn."

Steun

Inmiddels hebben niet alleen ruim 14.000 individuen, maar ook een groot aantal organisaties zich aangesloten bij de missie van Steenbeek: "Vooral de Bomenridders Rotterdam en de Bomenstichting Achterhoek zijn actief, maar er zijn heel veel organisaties bij betrokken. Die weten elkaar allemaal wel te vinden als er iets landelijks gebeurt."

Steenbeek hoopt uiteindelijk het gesprek met de minister aan te gaan: "De minister heeft al aangegeven dat ze met de Bomenstichting in gesprek wil, daar zou ik wel bij willen zijn. Gewoon om een gesprek te hebben. Om te kijken wat er werkelijk leeft bij de minister en te zorgen dat ook zij goed geïnformeerd is." Minister Cora van Nieuwenhuizen twitterde: "ik ga graag in gesprek met de Bomenstichting over de manier waarop we onze bermen veiliger maken." 

De petitie is nog tot 22 mei te ondertekenen. Dan wordt het voorstel van de minister ook in de Tweede Kamer besproken.

Wonen aan een gevaarlijke provinciale weg

Wonen aan een N-weg waar veel slachtoffers vallen is bepaald geen pretje: "Er gebeuren eigenlijk continu ongelukken."

Meer op rtlnieuws.nl: