Ga naar de inhoud
Nederland

Jumbo de goedkoopste supermarkt, Albert Heijn de duurste

Jumbo is volgens de test de goedkoopste. Beeld © ANP

Jumbo is de goedkoopste supermarkt en Albert Heijn de duurste. Dat blijkt uit onderzoek van het consumentenprogramma Kassa. Daarbij blijkt dat klanten van supermarkten veel meer moeten betalen voor hun boodschappen dan een jaar geleden.

​Kassa onderzocht dit met een jaarlijks terugkerende test, waarbij het programma bij grote landelijke supermarkten Aldi, Jumbo, Lidl, Plus en Albert Heijn 26 dezelfde, gangbare producten koopt. Albert Heijn is met 46,01 euro voor het mandje boodschappen de duurste, Jumbo de goedkoopste (41,25 euro). Het verschil tussen deze twee supermarkten is dus 4,76 euro.

Bij elkaar kostten deze mandjes met boodschappen begin mei 218 euro. Dat is 10 euro meer dan het jaar ervoor.

Crisisjaren

Volgens supermarktdeskundige Paul Moers verhogen supermarkten hun prijzen omdat mensen meer te besteden hebben. In de crisisjaren stegen de prijzen nauwelijks. Hij verwacht dat de prijzen blijven stijgen, zei hij tegen Kassa.

Daarnaast steeg de prijs van kaas flink door een grote Europese vraag naar Nederlandse kaas, de prijs van appelmoes ging flink omhoog door een slechte appeloogst en aardappelen werden juist een stuk goedkoper door een goede oogst.

Het aantal supermarkten in Nederland neemt af:

Maar de supermarkten die we hebben, worden wel steeds groter.

Meer op rtlnieuws.nl: