Nederland

Actiegroep in geweer tegen plan Pegida om varkens te roosteren bij moskeeën

11 mei 2018 23:17 Aangepast: 11 mei 2018 23:39
De Ulu-moskee in Utrecht. Beeld © ANP

Actiegroep Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie roept de burgemeesters van Utrecht, Arnhem, Gouda, Rotterdam en Den Haag op om de aangekondigde actie van Pegida om varkens te gaan roosteren voor moskeeën, te verbieden.

Dat schrijft het collectief in een open brief, waarin ze de burgemeesters verzoeken deze 'door racisme geïnspireerde vorm van uitlokking niet toe te staan'. Ook al bestaat er het recht van demonstratie, schrijven ze, dat 'dient immer afgewogen te worden aan andere grondrechten'. 

'Niet laten provoceren'

Verder waarschuwt de actiegroep zijn medestanders zich niet te laten provoceren: "Tevens willen wij alle moslims, medestanders en moskeegangers oproepen zich niet te laten verleiden tot welke actie dan ook die niet binnen de wettelijke kaders past."

Pegida kondigde deze week aan tijdens de Ramadan barbecues te willen houden op de stoep voor moskeeën tijdens het avondgebed. De gemeenten zijn op de hoogte van de plannen en en houden zich vooralsnog op de vlakte. Woordvoerders van de vijf gemeenten lieten alleen weten de verzoeken voor de demonstratie zorgvuldig te beoordelen. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Protest Pegida: speenvarken roosteren bij moskee tijdens ramadan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore