Nederland

Boswachter Erik woedend over drugsafval en giftige dampen: 'Dit is levensgevaarlijk'

11 mei 2018 17:03 Aangepast: 12 mei 2018 10:01
In de blauwe vaten die in het bos zijn gedumpt, zit drugsafval. Beeld © Twitter / Erik de Jonge

Boswachter Erik de Jonge was eigenlijk vrij gisteren. In plaats daarvan stond hij in 'zijn' bos tussen de giftige dampen en het drugsafval. "Dankjewel, lieve xtc-gebruikers."

​Een scherpe, teerachtige geur drong gisteren Eriks neusgaten binnen. Toen hij het rook, wist-ie het meteen: drugs. Xtc vermoedelijk. "Het is niet de eerste keer dat ik drugsafval tegenkom. Ik voelde mijn huid tintelen, mijn luchtwegen raakten een beetje geïrriteerd. En toen ik die blauwe vaten zag, was ik helemáál zeker van mijn zaak."

Boswachters die drugsafval vinden – iets wat geregeld voorkomt – wordt aangeraden niet dicht bij het afval te komen. "De ene dumping is gevaarlijker dan de andere, maar met een beetje pech heb je met extreem zuur spul te maken. Als je dat inademt, ga je meteen knock-out."

Miniatuurvoorbeeld

Blauwe vaten met drugsafval zijn gisteren in het bos bij Bergen op Zoom gedumpt.

Borrelen en bruisen

Zoals gisteren, in het bos in Bergen op Zoom waar Erik werkt. "Zodra dat spul in aanraking komt met vocht en zuurstof, ontstaat er een chemische reactie." Vanaf een afstand zag en hoorde de boswachter de boel borrelen, bruisen en sissen.

Hij belde meteen 112, de politie en brandweer kwamen toegesneld, allemaal met een gasmasker op hun gezicht. "Gelukkig stond ik op de goede plek en van een juiste afstand. Ik heb vaker met dit bijltje gehakt. Als je zoiets ziet, moet je meteen handelen. Tijd is geld."

Miniatuurvoorbeeld

Pijn

Want het gif lekt rechtstreeks de bodem in. Waar insecten leven, dieren graven, bomen hun wortels laten groeien. "Er zat een gat in zo'n duizend-liter-vat, daar kwam al die troep doorheen. Toen wist ik dat al het bodemleven op die plek direct zou sterven. Niets kan tegen dat spul. Dat doet zeer. Vooral omdat het toch als mijn bos voelt." 

Bovendien: hoe dieper drugsafval de grond in gaat, hoe meer saneringskosten er zijn. De Jonge twitterde boos dat dat op rekening komt voor Brabants Landschap, de beheerder van het bos en De Jonges werkgever. "Dit kan wel dertig- tot veertigduizend euro kosten", zegt hij. "Er zijn vijf teams nodig om de boel op te ruimen, de vervuilde grond weg te halen en te verwerken en de krater te herstellen. Bovendien waren er bomen beschadigd en moesten agenten wegen afzetten."

 

Woedend

De Jonge is boos. Het is te horen aan zijn stem, te lezen aan zijn tweets. 'Lieve xtc-gebruikers. Het is 3:39. Vanaf 18:00 hebben we gewerkt om het afval van jullie pilletjes op te ruimen. Da's gelukt', twitterde hij afgelopen nacht sarcastisch. "Ik had liever in mijn bed gelegen. Maar als zoiets gebeurt, is het mijn verantwoordelijkheid."

Ook twitterde hij foto's van het afval. Toch blijft hij ook mooie plaatjes delen van de natuur. "Ik wil mensen laten zien hoe mooi het hier is. En dat we daar zuinig op moeten zijn." Dus morgen gaat-ie vol goede moed weer door. Maar nu eerst: slapen.

Meer op rtlnieuws.nl: 

RTL Nieuws
`