Nederland

Alarm om verkeerde geodriehoeken van Hema: 'Erg vervelend, zo vlak voor examens'

11 mei 2018 15:22 Aangepast: 11 mei 2018 16:01
De HEMA gaat de verkeerde geodriehoeken direct uit de winkel halen.

De Hema slaat alarm om verkeerde geodriehoeken die door het hele land worden verkocht. Sommige geodriehoeken hebben te veel streepjes, waardoor ze niet goed meten. "Deze ontdekking is erg vervelend zo vlak voor de examens", zegt een woordvoerder.

Een eindexamenleerlinge ontdekte de fout omdat ze steeds verkeerde antwoorden kreeg, laat de woordvoerder van de winkel weten. "Ze snapte niet hoe dat kon en ging haar geodriehoek controleren. Toen ontdekte ze dat er iets fouts was met de streepjes."

Fout

Ze meldde de fout bij de Telegraaf en de Hema. De winkel heeft per direct alle geodriehoeken uit de schappen gehaald. "We gaan alle geodriehoeken nu controleren. De geodriehoeken die kloppen, blijven in de winkels liggen. De verkeerde geodriehoeken halen we uit de schappen."

De geodriehoek is een combinatie van een lineaal en een gradenboog, waarmee onder meer hoeken berekend kunnen worden. "Het probleem zit hem in de streepjes aan de buitenkant", licht de woordvoerder toe. "Tussen de getallen 50 en 60 bijvoorbeeld. Daartussen horen negen streepjes te zitten, maar bij sommige geodriehoeken staan er elf streepjes."

Verkeerde streepjes

Hoeveel verkeerde geodriehoeken er in omloop zijn, weet Hema niet. "Het is een landelijk probleem. Er zijn gelukkig wel meer goede dan verkeerde geodriehoeken."  

De ontdekking is extra vervelend, aangezien volgende week de examens beginnen. "Daarom roepen we alle eindexamenleerlingen op hun geodriehoek te controleren. Vooral als je wiskunde-examen gaat doen."

Mensen die een verkeerde geodriehoek hebben kunnen deze omruilen bij Hema.

Meer op rtlnieuws.nl
Genderneutrale kleding: wat bezielt de Hema?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore