Nederland

Raadsleden willen opheldering over ondergrondse hoogspanningskabels

11 mei 2018 15:22 Aangepast: 11 mei 2018 18:07
Beeld © ANP

Raadsleden in Den Haag, Rotterdam, Gooise Meren en Nissewaard vinden dat inwoners moeten weten of zij dichtbij een ondergrondse hoogspanningskabel wonen. In diverse gemeenten zijn raadsvragen ingediend naar aanleiding van onderzoek door RTL Nieuws.

Uit het onderzoek van RTL Nieuws bleek gisteren dat er in 146 Nederlandse gemeenten hoogspanningskabels onder de grond liggen. Veel inwoners weten niet of zij dicht bij zo'n kabel wonen. Want waar in het land ze precies liggen, mag niet openbaar worden gemaakt van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. 

ZIE OOK: Tientallen huizen te dicht bij hoogspanningskabels onder de grond

In een aantal gemeenten, waaronder Den Haag, ontdekte RTL Nieuws dat woningen te dicht op deze kabels staan. Daar zijn magneetveldsterkten gemeten die hoger zijn dan de norm die de Gezondheidsraad hanteert. De raad heeft sterke aanwijzingen dat wonen in de buurt van ondergrondse hoogspanningskabels kan leiden tot een verhoogde kans op kinderleukemie en pleit daarom voor voorzorgsmaatregelen.

27 gemeenten

Naast de Gezondheidsraad pleiten ook 27 gemeenten waar hoogspanningslijnen lopen voor meer aandacht voor ondergrondse hoogspanningskabels. De 27 gemeenten die samen verenigd zijn in het Gemeentelijk Platform Hoogspanning willen dat het kabinet voor ondergrondse kabels dezelfde voorzorgsmaatregelen neemt als voor bovengrondse. Zo mag er sinds 2005 niet meer gebouwd worden in de buurt van bovengrondse hoogspanningslijnen en hebben mensen die er pal onder wonen recht op geld om te verhuizen.

"Dit versterkt de aanbeveling van de Gezondheidsraad en de oproep van het Platform Hoogspanning om het voorzorgsbeleid uit te breiden van bovengrondse hoogspanningslijnen ook naar ondergrondse lijnen", stellen zij in reactie op het onderzoek van RTL Nieuws.

'Breng inwoners op de hoogte'

"Als er mogelijke gezondheidsrisico's zijn, vind ik dat inwoners daarvan op de hoogte moeten worden gebracht", stelt het Haagse PvdA-raadslid Martijn Balster. Samen met collega Janneke Holman vraagt hij de gemeente om opheldering. Het maakt Balster niet uit of betrokken inwoners door de netbeheerder of de gemeente worden geïnformeerd. "Als het maar gebeurt."

Dat vindt ook raadslid Caroline Aafjes-van Aalst van Leefbaar Rotterdam. "Voor mij was het onbekend dat er hoogspanningskabels in Rotterdam onder de grond liggen", vertelt Aafjes-van Aalst. "Natuurlijk is veiligheid van belang, maar ik vind het een taak van de overheid om mensen die het aangaat hierover te informeren."

Nissewaard

Net als in Den Haag zijn ook in de gemeenten Gooise Meren en Nissewaard naar aanleiding van de onderzoeken vragen geuit richting het gemeentebestuur. De fractie van Nissewaard Lokaal wil onder meer dat onderzocht wordt of er in de gemeente huizen staan waar de magneetveldsterkte hoger is dan de grens van 0,4 microTesla die de Gezondheidsraad hanteert.

ZIE OOK: Liggen er kabels bij jouw huis? 7 vragen over hoogspanning onder de grond

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore