Ga naar de inhoud
Nederland

Freek Vonk: 'Jachtluipaarden zagen kind als prooi'

Dat de moeder zo rustig bleef is vermoedelijk haar redding geweest. Beeld © ANP / YouTube

De moeder van het gezin dat maandag bijna werd aangevallen door jachtluipaarden in Beekse Bergen, heeft zonder het te weten juist gehandeld. "Ze had natuurlijk nooit de auto mogen verlaten, maar doordat ze rustig naar de auto terugliep, heeft ze waarschijnlijk erger voorkomen", zegt bioloog Freek Vonk tegen RTL Nieuws.

Het opmerkelijke voorval werd maandag gefilmd door een andere bezoeker van het safaripark. Ook Vonk heeft die beelden inmiddels gezien.

"Wat je hier ziet, is dat de jachtluipaarden supernieuwsgierig zijn", zegt hij. "Ze komen een kijkje nemen, maar zijn ook wel heel gefocust op het kind."

Het loopt maar net goed af, bewijzen deze beelden:

Het gezin ontsnapt maar net aan de jactluipaarden. Ooggetuige Robin maakte een filmpje.

Hoe kleiner en zwakker de prooi, hoe eerder een jachtluipaard geneigd is om aan te vallen, zegt Vonk. "Soms benaderen ze grote dieren überhaupt niet. Ik denk dat ze het kind als prooi zagen, maar wel onder de indruk waren van de moeder. Een jachtluipaard zal niet zo snel een volwassen persoon aanvallen."

ZIE OOK: Robin filmde hoe gezin maar net aan luipaarden ontsnapte: 'Ze wisten niet wat ze deden'

Dat de moeder zo rustig bleef is vermoedelijk haar redding geweest, zegt Vonk. "Ze heeft het onbewust supergoed gedaan", zegt Vonk. "Het was nog beter geweest als ze de jachtluipaarden aan was blijven kijken, terwijl ze rustig naar de auto liep, maar dit vond ik al knap."

Door te rennen trigger je het jachtinstinct bij zo'n dier, zegt Vonk. "Die moeder intimideerde ze waarschijnlijk. Ze liep rustig en rechtop. Als ze was gevallen, dan had het heel anders af kunnen lopen."

Freek Vonk over het voorval

 

De 24-jarige Robin, die het gezin maandag filmde, probeerde ze nog te waarschuwen met gebarentaal, vertelde hij aan RTL Nieuws. Hij kreeg geen reactie. 

"Ze leken zich totaal niet te realiseren waar ze mee bezig waren", vertelde hij. "Het was absoluut onverantwoord."

Verslaggever Sander Paulus sprak vanmiddag met ranger Stijn in Beekse Bergen