Nederland

Inspecteur Willem vond 47 verwaarloosde honden: neus dicht, emoties uit, aan het werk

10 mei 2018 18:24 Aangepast: 10 mei 2018 18:24
Een deel van de verwaarloosde honden. Beeld © Politie

Afschuwelijke stank van poep en plas. Magere en gewonde honden, puppy's onder de ontlasting. Willem Wannyn, districtsinspecteur landelijke inspectiedienst dierenbescherming, schakelde zijn emoties uit toen hij deze week 47 verwaarloosde honden vond.

Miniatuurvoorbeeld

De inspecteur deed zijn ontdekking samen met een collega van de dierenpolitie in een bedrijfspand in de gemeente Hof van Twente (Overijssel). "We besloten direct een dierenarts te bellen. Zij heeft alle honden en pups onderzocht. Haar conclusie was dat de dieren daar meteen weg moesten."

Heterdaadje

In de vriezer lag bedorven vlees en een dode pup. Een 63-jarige man is aangehouden voor illegale handel in honden en omdat hij niet voor de dieren heeft gezorgd. "Ik doe dit werk al 30 jaar en sinds 1993 in Twente, dus ik ken mijn pappenheimers", vertelt Willem Wannyn. "Deze man heeft in het verleden al eens aangetoond dat hij niet goed voor zijn dieren zorgt."

Het was een heterdaadje. "We waren op controle en hadden het vermoeden dat de man hier zat. Dat was ook zo. Hij kwam toevallig net naar buiten lopen met emmers stront in zijn handen. De verdenking was zo zwaar dat we hem hebben aangehouden. Uiteraard was hij het daar niet mee eens, maar hij werkte wel mee."

Illegale puppyhandel?

Het is nu wachten op het besluit van het Openbaar Ministerie: durft dat het aan de verdachte te vervolgen voor illegale puppyhandel? "Dat is juridische een pittige klus", zegt een woordvoerder van de Dierenbescherming. "Je moet voldoende bewijs hebben dat hij een handeltje had om te zorgen dat er een flinke straf tegenover komt te staan."

Ondertussen gaat Willem er zijn best voor doen om te zorgen dat de man in afwachting van zijn zaak geen honden meer mag hebben om mee te fokken. "Een houdverbod heet dat. Maar als hij nu weer honden gaat kopen en verzamelen, kan ik hem niet tegenhouden. Dat is niet verboden. Hij kan zo in de illegaliteit verder gaan met handelen."

Vertrapte hond

Het gebeurt niet vaak, het in beslag nemen van zo veel dieren tegelijk. Hoogstens twee of drie keer per jaar, zeggen de Hondenbescherming en de Dierenbescherming. De laatste grote inbeslagname die Willem Wannyn zelf deed, waren een stuk of twintig paarden in de herfst van vorig jaar.

Als dierenliefhebber moet hij af en toe thuis even tijd nemen om het leed te verwerken, zegt hij. Het ergste was de hond van een drugsverslaafde. "Die lag verrot geslagen en vertrapt onder een bank, met gebroken ribben en gebroken kaak. Als ik mijn ogen dicht doe, zie ik dat meteen weer voor me."

Geen tijd voor emoties

Als de inspecteur aan het werk is, is er geen tijd voor die emoties. "Dan schakel ik alles uit. Ik haal geen dieren aan, tenzij ik ze vast moet pakken om een verwonding goed te zien. Het klinkt heel hard, maar ik moet wel een strafzaak voorbereiden. Dat moet zonder emoties."

Na een uitgebreid verhoor is de 63-jarige man deze week weer vrijgelaten, maar hij blijft wel verdachte. Zijn honden zijn in een opvang waar ze kunnen bijkomen en aansterken. Waar dat is, wordt expres niet bekend gemaakt, zegt de woordvoerder van de Dierenbescherming. "Mensen hebben in het verleden weleens geprobeerd hun 'handelswaar' terug te krijgen. Dat is zeker niet de bedoeling."

Zo trof Willem Wannyn de honden aan:

De meeste honden waren vermagerd, hadden verwondingen en zaten onder de ontlasting.

Meer op rtlnieuws.nl:

`