Ga naar de inhoud
Nederland

Waarom zoveel homo's dol zijn op het songfestival

De Cypriotische zangeres Eleni Foureira, een van de kanshebbers op de overwinning van het Eurovisie Songfestival. Beeld © EPA

Het songfestival en de gayscene horen bij elkaar als Bassie en Adriaan. Maar hoe komt dat? Wat maakt het Eurovisiesongfestival toch zo populair onder homo's? Wij vroegen het journalist Stefan Raatgever, songfestivalkenner Michiel Sampon en presentatrice Catherine Keyl.

"Het songfestival is het WK voetbal voor homo's", zegt journalist Stefan Raatgever van het Algemeen Dagblad. "Het is landen tegen elkaar, maar dan helemaal onbekommerd. Het is vrolijke muziek met ieder jaar een feestelijk einde. Iedereen vindt elkaar leuk. Ik denk dat homo's zich bij dat gevoel gemakkelijk thuisvoelen."

Roze bolwerk

Hij noemt het songfestival 'een tikkeltje camp' en 'een roze bolwerk'. "Van de 2000 aanwezige journalisten durf ik te wedden dat er minstens 1500 homo zijn."

Ook songfestivalkenner Michiel Sampon, voor RTL Nieuws aanwezig in Lissabon, maakt de vergelijking met het WK voetbal. "Op jonge leeftijd, als ze nog niet uit de kast zijn gekomen, proberen veel homo's nog te verbloemen dat ze anders zijn of moeite hebben met de machocultuur. Als ze die fase voorbij zijn, zoeken ze iets dat van hen is."

Het songfestival dus. Een evenement dat jaarlijks wordt bekeken door tientallen miljoenen mensen over de hele wereld. En het zijn heus niet alleen homo's die aan de buis gekluisterd zitten, zegt Sampon. "Maar het hoge campgehalte zorgt er wel voor dat het voornamelijk door homo's wordt omarmd."

'Het is nichterig, gemeen en hard, maar wel geestig'

Presentatrice Catherine Keyl, fan van het songfestival, noemt een combinatie van factoren. "Het is niet alleen de muziek, het zijn ook de kleding, roddels en sfeer."

En daar komt nog bij dat het tv-commentaar een beetje vilein is, zegt Keyl. "Het is nichterig, gemeen en hard, maar wel geestig. Dat spreekt homo's enorm aan." Ze verwacht dat Estland óf Israël hoge ogen gooit bij de finale aanstaande zaterdagavond. En kenners opgepast: Keyl zegt voorspellende gaven te hebben als het op het songfestival aankomt.

Voor de Nederlandse Songfestival Fanclub is het Eurovisiesongfestival een feest van 'verbroedering en saamhorigheid'. Dat heeft een enorme aantrekkingskracht op veel homos', zegt een woordvoerder. "Er is weinig agressie, weinig geweld. En wie er wint, maakt eigenlijk niet zoveel uit."

Andere deelnemers serieus en keurig

En dan nog even over de grote favoriet. Volgens de bookmakers maakt Cyprus een grote kans op de eindoverwinning. Dat komt doordat de andere deelnemers aan deze editie zo serieus en keurig zijn, zegt Sampon. "Dan wordt deze 'over de top'-mevrouw, een soort paaldanseres, die wel een hele strakke show neerzet, omarmd."

Cyprus is 'een beetje Beyoncé' voor AD-journalist Raatgever. "Niet zozeer qua muziekstijl, maar vooral qua verschijning. Beyoncé is ook enorm populaire bij homo's. Wees wie je bent en niemand is minderwaardig. Sta op voor jezelf: die gedachte."