Nederland

Nieuw middel tegen kaalheid: 'Als dit er komt, loopt het storm'

09 mei 2018 17:29 Aangepast: 05 juni 2018 10:35
Archieffoto

Een medicijn tegen auto-immuunziekten zou zomaar de oplossing kunnen zijn voor mannen die last hebben van kaalheid. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Dermatoloog Hok Bing Thio verdiepte zich erin en werd enthousiast. "Het is een goed middel", zegt hij.

Wetenschappers wisten al dat het medicijn ciclosporine overmatige haargroei als bijwerking kan hebben. Met dit nieuwe onderzoek probeerden ze erachter te komen hoe dit precies werkt. Bij toeval vonden ze dat de stof Way-316606 kan helpen om het stofje tegen te werken dat de haargroei remt, waardoor je meer haargroei behoudt.

ZIE OOK: Wetenschappers doen veelbelovende ontdekking tegen kaalheid

Nieuwe toepassing

Miniatuurvoorbeeld

Eén van de bijwerkingen van het medicijn ciclosporine is een sterke toename van de haargroei. Een andere bijwerking is dat ciclosporine slecht is voor de nieren. Mede daarom wordt het medicijn in Nederland alleen gebruikt in de behandeling van auto-immuunziekten. De onderzoekers vonden nu in de stof Way-316606 een mogelijkheid om wél de haargroei te behouden, zonder de nare bijwerkingen van ciclosporine te krijgen.

De onderzoekers hebben Way-316606 gebruikt om alopecia androgenetica tegen te gaan. Dat is de 'mannelijke kaalheid' waar de meeste kale mannen last van hebben. Deze toepassing is nieuw, zegt Thio (foto rechts), werkzaam in het Erasmus MC in Rotterdam. "Dat ciclosporine haargroei bevordert wisten we, maar het is voor het eerst dat het wordt toegepast om mannelijke kaalheid tegen te gaan".

Waarom word je kaal?

  • Ongeveer 60 procent van de mannen wordt vroeg of laat kaal. In de meeste gevallen is alopecia androgenetica, mannelijke kaalheid, het probleem.
  • Bij alopecia androgenetica zijn de haarzakjes gevoelig voor het (mannelijke) hormoon dihydroxytestosteron (DHT). De haren worden dunner en breken eerder af.
  • De kaalheid begint vaak bij de haargrens en in de kruin.
  • Op de leeftijd van 30 jaar heeft 30 procent van de mannen last van kaalheid, 50 procent op de leeftijd van 50 jaar en 70 procent op de leeftijd van 80 jaar. Een klein aantal vrouwen heeft ook last van deze vorm van kaalheid.

Voorzichtig

Miniatuurvoorbeeld

Als er een nieuw middel komt, zal Edwin van Wooning (foto rechts) één van de eersten zijn om het te proberen. "Maar alleen als er geen vervelende bijwerkingen zijn", zegt hij. Van Wooning is directeur van de Haarstichting. Hij probeerde zelf al veel middelen om zijn kaalheid tegen te gaan. Van Wooning onderging vijf haartransplantanties en is mede daardoor niet volledig kaal. Toch is hij nog niet tevreden met zijn haar.

Van Wooning is een stuk voorzichtiger geworden met het gebruiken van middeltjes. "Ik was 18 of 19 toen ik kaal werd. Dan grijp je alles aan", vertelt hij. Hij gebruikte jarenlang het middel finasteride, denkend dat het geen bijwerkingen zou hebben. Na bijna tien jaar bleek dat het schadelijk kan zijn voor mensen met een kinderwens. Dat was het moment voor Van Wooning om te stoppen. "Je moet echt goed de afweging maken voor jezelf hoever je wilt gaan voor mooi haar", zegt hij. Meer onderzoek naar nieuwe middelen om kaalheid tegen te gaan juicht hij toe.

Onderzoek

Voorlopig zal Van Wooning nog even geduld moeten hebben. Het onderzoek van gisteren is nog maar de eerste stap in een lang proces, legt Thio uit. "Er is nu nog niet aangetoond dat dit op grote schaal werkt." Volgens hem zijn minstens 200 mannen nodig voor vervolgonderzoek. "Dat moet makkelijk lukken, want deze vorm van kaalheid komt heel veel voor", zegt Thio. "Als dit onderzoek eenmaal goed is onderbouwd, gaat het bij alle klinieken storm lopen."

Belangrijk bij een nieuw product met ciclosporine is dat het plaatselijk te gebruiken moet zijn. Het liefst in de vorm van een zalf, die alleen op de hoofdhuid aangebracht kan worden.  Zo blijven de nieren onaangetast. Volgens Thio zou zo'n middel binnen drie tot vijf jaar voor consumenten op recept beschikbaar kunnen zijn. 

Dit doet president Trump om zijn kaalheid tegen te gaan

Donald Trump slikt finasteride om kaalheid tegen te gaan. Amerikaanse artsen waarschuwen voor de risico's, maar hoe gevaarlijk is dit dan?

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore