Nederland

Daders vergismoord Djordy Latumahina krijgen celstraffen tot 30 jaar

09 mei 2018 14:38 Aangepast: 09 mei 2018 17:17
Djordy had op geen enkele manier iets te maken met het criminele milieu.

De mannen die in oktober 2016, onder de ogen van zijn vrouw en 2-jarige dochtertje, dj Djordy Latumahina doodschoten in een parkeergarage in Amsterdam hebben celstraffen tot 30 jaar gekregen. De moord was een vergissing, de schutters hadden het gemunt op heel iemand anders.

De zaak staat daarom bekend als de vergismoord: het eigenlijke doelwit woonde in hetzelfde appartementencomplex als Djordy en reed in een soortgelijke auto.

De rechtbank acht vier van de vijf hoofdverdachten schuldig. De hoogste straf kreeg Djurgen W., hij is één van de mannen die Djordy doorzeefde met kogels. Hij krijgt een celstraf van 30 jaar voor het medeplegen van moord. Cedric R. wordt gezien als opdrachtgever en krijgt 26 jaar cel.

Ook Ulrich B. wordt veroordeeld voor het plegen van de moord, maar krijgt 18 jaar cel. Wendell R., veroordeeld voor medeplichtigheid, moet 15 jaar de cel in.

Vrijgelaten

De andere vermeende schutter, Tony D, wordt vrijgesproken van moord. Volgens de rechter was er te weinig bewijs tegen hem. Hij werd vanwege gebrek aan bewijs in maart al vrijgelaten. De rechtbank zegt niet te hebben kunnen vaststellen dat Tony D. betrokken is geweest bij de moord. Wel krijgt hij vier maanden celstraf voor onder meer verboden wapenbezit.

Miniatuurvoorbeeld

Rechtbanktekening van (vlnr) Djurgen W., Cedric R, Wendell R., Giovanni D., Benito L en Tony D.

Alleen schutter Djurgen W. krijgt een straf die gelijk is aan de eis van het OM. Andere straffen vallen lager uit. De rechtbank legde uit waarom niet gekozen is voor een levenslange celstraf. "Wij moeten proportioneel straffen en zwaar straffen zal geweld niet stoppen", zei de rechtbankvoorzitter.

Dochter zag hoe vader doorzeefd werd

De vriendin van Djordy, Cher, zat tijdens de moord naast hem in de auto. Zij raakte zwaargewond. Hun dochtertje zat achterin en bleef ongedeerd. Bij de inhoudelijke behandeling van de zaak, begin maart, vertelde ze dat haar 'perfecte gezin' kapotgemaakt was. "De liefde van mijn leven is weggerukt. Mijn dochtertje van 2,5 heeft moeten aanzien hoe haar vader doorzeefd werd met kogels."

Ze is na het incident uit angst verhuisd. Het dochtertje had angstaanvallen en moest in therapie.

Undercover

​Na de moord stond de politie aanvankelijk voor een raadsel. Djordy, dj en organisator van dansfeesten, had op geen enkele manier iets te maken met het criminele milieu. De politie concludeerde al snel dat niet Djordy, maar iemand anders in het appartementencomplex het doelwit moet zijn geweest. Een half jaar na de moord pakte de politie de eerste verdachten op. 

In de zoektocht naar de betrokkenheid van één verdachte, maakte de politie gebruik van een bijzondere methode. Twee undercoveragenten deden zich voor als leden van een Molukse motorclub. Op die manier kregen ze informatie los van de vrouw van de verdachte.

Verdachten vergismoord opgepakt met speciale strategie:

De politie heeft een bijzonder methode gebruikt om de zevende verdachte te arresteren, vertelt misdaadverslaggever John van den Heuvel.

Het OM is tevreden met de hoogst opgelegde straf en bestudeert de vonnissen waarin lager is opgelegd dan geëist. Eerder kondigde het OM al aan dat het in beroep zal gaan tegen de vrijspraak van Tony D.

Dansfeest

Vrienden van Djordy organiseren op 19 mei een dansfeest in Paradiso als eerbetoon aan de dj. "Na alle commotie rondom dit trieste gebeuren is het nu tijd om Djordy zijn leven te vieren en wel met de community die hij zelf gevormd heeft", schrijven de initiatiefnemers op Facebook.

Miniatuurvoorbeeld

Vrienden slachtoffer vergismoord houden herinnering aan hem levend:

Ze verloren 8 oktober 2016 hun beste vriend toen dj Djordy Latumahina werd vermoord. Het was een vergissing. Djordy had dezelfde auto als het beoogde doelwit. De vergismoord heeft op zijn vrienden een diepe indruk gemaakt.

Meer op rtlnieuws.nl:
Vriendin in zaak vergismoord: 'De liefde van mijn leven is weggerukt'

`