Het blok is defect of ontbreekt. De inhoud ontbreekt misschien of u moet wellicht de oorspronkelijke module inschakelen.
Nederland

Blok: opzeggen atoomdeal 'slecht nieuws voor Nederlandse veiligheid'

08 mei 2018 22:27 Aangepast: 17 mei 2018 14:15
Minister Blok van Buitenlandse Zaken. Beeld © ANP

Het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om een streep te halen door de het nucleair akkoord met Iran is 'slecht nieuws voor de Nederlandse en de Europese veiligheid'. Dat zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

De in 2015 gesloten deal met Iran is volgens Blok nog altijd de beste verzekering dat dat land niet in het geheim aan kernwapens werkt. "Het draagt bij aan stabiliteit in de regio, en het draagt bij aan de veiligheid van Nederland en Europa", zegt de minister.

Nieuw pad uitstippelen

Het is volgens Blok zaak nu snel te gaan overleggen. "Met de EU, maar ook met de Amerikanen. Om een nieuw pad uit te stippelen en aan een oplossing te werken." Hij is volgende week bij de VN-Veiligheidsraad in New York, 'waar Iran natuurlijk een prominent onderwerp van gesprek zal zijn'.

Ook de Tweede Kamer heeft gemengde gevoelens bij Trumps besluit. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 spreekt van 'een geopolitiek eigen doelpunt' van de Amerikanen. "Trump verzwakte de Iraanse hervormers, vergroot de kans op een conflict en doet niets tegen de nucleaire ambities van Iran."

'Strenge controle valt weg'

Bram van Ojik van GroenLinks vreest eveneens dat het opzeggen van het akkoord door de VS verdere veranderingen in Iran in de weg zal staan. VVD-Kamerlid Bente Becker waarschuwt dat Iran de situatie kan aangrijpen om zijn atoomprogramma te hervatten, terwijl de strenge internationale controle daarop wegvalt.

Joël Voordewind van de ChristenUnie benadrukt dat zijn partij altijd kritisch is geweest over de deal. Maar de keerzijde van het opzeggen daarvan, zegt Voordewind, is dat aanscherping nu niet meer mogelijk is. Nederland moet zich wat hem betreft in EU-verband inzetten voor nieuwe, strengere afspraken.

Trumps toespraak: nieuwe sancties tegen Iran

In zijn tv-speech kondigt president Trump nieuwe strafmaatregelen aan tegen Iran.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Gestoord', zei Trump – maar wat houdt de atoomdeal met Iran eigenlijk in?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore