Ga naar de inhoud
Nederland

Albert Heijn wil plastic zakjes bij groenten en fruit de supermarkt uit

Archieffoto Beeld © iStock

Albert Heijn wil stoppen met de plastic zakjes die bij de groenten- en fruitafdelingen liggen. Deze zomer begint de supermarktketen met een pilot in tien winkels.

Met die pilot moet gekeken worden wat de beste alternatieven zijn, vertelt een woordvoerder van het bedrijf aan RTL Nieuws. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan herbruikbare tasjes. "De doelstelling is om van die hemdtasjes af te komen."

Tassen dunner en kleiner

"Het verminderen van plastic heeft al langer onze aandacht", zegt de woordvoerder. "Zo zijn de zogenoemde lussentassen bij de kassa dunner en kleiner geworden, zodat we zo'n 10 procent aan plastic besparen, en hebben bakjes met zacht fruit nu een plasticfolie als deksel in plaats van een hard plastic deksel."

Wanneer de pilot precies begint en in welke winkels binnenkort geen dunne plastic zakjes meer te krijgen zijn, kan Albert Heijn nog niet zeggen. Klanten van Albert Heijn gebruiken samen jaarlijks zo'n 170 miljoen plastic zakjes voor groente en fruit.

Het Belgische Delhaize, dat gefuseerd is met Albert Heijn, maakte vanochtend bekend later dit jaar helemaal te stoppen met het aanbieden van dunne plastic zakjes voor groenten en fruit.

Delhaize zegt dat die beslissing 80 miljoen zakjes per jaar scheelt. Als alternatief kunnen klanten - gratis - papieren zakken gebruiken of herbruikbare tasjes van biokatoen kopen voor een halve euro.

Treurig gezicht: plasticsoep voor de kust van Bali

Schokkende beelden van milieuvervuiling op Bali. De paradijselijke stranden en de zee zijn enorm vervuild met plastic. De Britse duiker Rich Horner zette een paar maanden geleden deze deprimerende beelden op zijn Facebookpagina.