Nederland

Uitstoot broeikasgassen gedaald, doel nog niet in zicht

09 mei 2018 00:01 Aangepast: 09 mei 2018 06:11
Industrie in de haven van Dordrecht. Beeld © ANP

Het goede nieuws: de uitstoot van broeikasgassen is afgelopen jaar gedaald in Nederland. Het minder goede nieuws: die daling bedraagt één procent. Daarmee is nog een lange weg te gaan naar de doelstelling van 2030.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2030 moet de uitstoot 49 procent lager zijn dan in 1990, zo is afgesproken in het regeerakkoord. In 2017 was dat 13 procent lager.

Spuitbussen en veeteelt

Om een vergelijking te maken van de verschillende broeikasgassen (zo zijn er fluorgassen uit spuitbussen, methaan dat vrijkomt bij veeteelt en CO2 dat vrijkomt bij de verbranding van brandstoffen) worden de uitstootcijfers omgerekend naar CO2-equivalenten. Een CO2-equivalent staat gelijk aan het effect van de uitstoot van 1 kilo CO2.

In 1990 lag de broeikasuitstoot op 221 miljard CO2-equivalenten. In 2017 was dit 193 miljard. In 2020 mag de broeikasgasuitstoot niet boven de 166 miljard CO2-equivalenten uitkomen, zo oordeelde de rechter in de Urgenda-zaak. In 2030 ligt die grens bij 113 miljard CO2-equivalenten.

Miniatuurvoorbeeld

Ook Milieudefensie voert al jarenlang strijd met de Nederlandse overheid om de luchtkwaliteit in ons land te verbeteren. Het lukt Nederland al jaren niet om aan de Europese richtlijn voor stikstofdioxide en fijnstof te voldoen. In september oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de Nederlandse staat dan ook meer moet doen.

In het regeerakkoord zijn tal van nieuwe maatregelen afgesproken. Het belangrijkste doel is het verminderen van CO2-uitstoot in industrie. Daarnaast moeten woningen worden verduurzaamd, worden kolencentrales gesloten en moeten auto's emissieloos worden. 

Zie ook: Factcheck: de beroerde luchtkwaliteit van Nederland

Toch ziet het CBS ook lichtpuntjes. Zo is de economie tussen 1990 en 2017 met 73 procent gegroeid, terwijl de uitstoot van broeikasgassen licht daalde. Dat komt kwam door de halvering van de uitstoot van broeikasgassen als methaan, lachgas en F-gassen door maatregelen binnen de industrie en landbouw en bij vuilstortplaatsen.

Dat de CO2-uitstoot binnen de perken bleef, komt volgens het CBS door energiebesparingen en hernieuwbare energie. 

Zelf de CO2-uitstoot verminderen

Consumenten zelf kunnen ook wat doen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot? Het kan makkelijker dan je denkt: eet twee dagen per week geen vlees of vis, legt Sanne Boswinkel uit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore