Nederland

Huren stijgen enorm, ook prijzen buiten Randstad fors in de lift

08 mei 2018 09:45 Aangepast: 08 mei 2018 11:52
De huren liggen op recordhoogte. Beeld © ANP

De huurprijzen in Nederland waren nog nooit zo hoog. De gemiddelde landelijke huurprijs van een woning in de vrije sector is in het afgelopen kwartaal met 5,9 procent gestegen. Met name in grote steden en middelgrote steden buiten de Randstad is de huurprijs flink omhoog gegaan.

Dat blijkt uit cijfers van Pararius, een onlineplatform voor huuraanbod in Nederland.

Tientallen procenten

De grootste groei werd gemeten in Zoetermeer. Daar groeide het gemiddelde huurbedrag per vierkante meter per maand met 20,8 procent. In middelgrote steden buiten de Randstad stegen de prijzen ook flink. In Apeldoorn bedroeg de stijging 20,2 procent, in Amersfoort 15,4 procent en in Roosendaal 14,1 procent.

ZIE OOK: Huur onbeperkt verhogen mag: 'Van de één op de andere dag 600 euro duurder'

De grote prijsstijgingen van huurwoningen ontstaan door de grote vraag, in combinatie met het geringe aanbod. Met name in het middensegment – huurwoningen met een huurprijs tussen de 711 en 1000 euro – is het tekort groot. Dat komt doordat een grote groep huurders in Nederland te veel verdient voor een sociale huurwoning, maar te weinig om een hypotheek af te sluiten voor een koopwoning.

Vierkante meterprijs

De prijs voor een huurwoning in de vrije sector in Amsterdam blijft al jaren het hoogst: daar betalen huurders gemiddeld 22,48 euro per vierkante meter per maand. Dat is 6,43 euro meer dan in bijvoorbeeld Utrecht (16,05 euro). De gemiddelde vierkantemeterprijs voor nieuwe huurders is 15,56 euro.

De cijfers van Pararius zijn gebaseerd op 10.671 woningen die in het afgelopen kwartaal via het bedrijf werden verhuurd. De stijgende huurprijzen zijn volgens Pararius het resultaat van een vraag die sneller toeneemt dan het aanbod.

Huurmarkt net zo overspannen als koopmarkt:

Starters zitten muurvast op de huizenmarkt. Kopen is te duur. Maar ook huren wordt steeds vaker onmogelijk.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van