Nederland

Tielse cafébaas schrapt taaleis na beschuldigingen van discriminatie

07 mei 2018 17:05 Aangepast: 07 mei 2018 17:17
Danscafé De Kikker. Beeld © Streetview

Eigenaar Christjan Ernste van cafés De Kikker en De Tijd in Tiel heeft de eis dat bezoekers de Nederlandse taal moeten spreken van de deur van het danscafé gehaald. Hij voelde zich daartoe gedwongen, nadat mensen hem beschuldigden van discriminatie: "Dat is nooit de bedoeling geweest."

Ernste wilde dat bezoekers in elk geval kunnen verstaan wat andere gasten en het personeel tegen ze zeggen. Volgens hem veroorzaken taalproblemen steeds vaker onrust en vechtpartijen in de kroegen. Daarom moest iedereen aan de deur 'goedenavond' kunnen zeggen en een identiteitsbewijs laten zien. De taaleis geldt nu niet meer, aldus Ernste, die de horecazaken vorige maand overnam.

Verboden

De kroegbaas had vandaag overleg met burgemeester Hans Beenakker van Tiel. Die waarschuwde hem dat selecteren op afkomst in Nederland verboden is. Hij zegt wel te begrijpen dat de café-eigenaar naar manieren zoekt om de overlast te beperken. "Maar deze manier is ongewenst", aldus Beenakker.

Volgens Ernste gebeurt het in meer Tielse kroegen geregeld dat een ongelukkige duw in de drukte uitloopt op een knokpartij, omdat de buitenlandse bezoeker excuses niet begrijpt. Of dat een gast op de vuist wil omdat hij een grap niet begrijpt en zich uitgelachen voelt. De kroegbaas ontkent dat de regel alleen is ingesteld vanwege de vele Poolse arbeidsmigranten in Tiel.

Polen

In Tiel wonen 3000 tot 4000 Poolse arbeidsmigranten. De gemeente telt in totaal 41.000 inwoners. Het draagvlak voor de Polen neemt onder de Tielse bevolking snel af, zei burgemeester Hans Beenakker vorige maand. De gemeente komt binnenkort met maatregelen om de huisvesting van Polen in Tiel aan banden te leggen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore