Ga naar de inhoud
Nederland

Schadelijke stoffen uit plastic zorgen voor vervroegde puberteit

Archieffoto

PCB's in het lichaam van een zwangere vrouw zorgen ervoor dat kinderen eerder in de puberteit komen. Dat blijkt uit het proefschrift van Sietske Berghuis. "Jongens krijgen eerder de baard in de keel en meisjes hebben een verder gevorderde borstontwikkeling", concludeert Berghuis.

Berghuis krijgt een prijs voor haar onderzoek naar de gevolgen van blootstelling aan PCB's. Vandaag neemt ze de prijs in Toronto in Canada in ontvangst. 

Iedereen heeft PCB's

Berghuis legt uit dat iedereen PCB's met zich meedraagt. De belangrijkste oorzaak daarvan is voeding. "PCB's zijn nog steeds aanwezig in het water, daar zwemmen vissen in en die eten wij weer", legt ze uit.

Het grote probleem met de PCB's is, dat ze amper afbreken in ons lichaam. Je kunt bovendien niets doen om de PCB's uit je lichaam te krijgen. Het enige dat je volgens Berghuis kunt doen, is oppassen om nieuwe, vergelijkbare stoffen, binnen te krijgen. Die zitten vaak in het plastic dat we bijvoorbeeld gebruiken voor flesjes en bakjes. "Vooral wanneer je plastic opwarmt, komen de schadelijke stoffen vrij", zegt Berghuis.

Wat zijn PCB's?

- Polychloorbifenylen is een verzamelterm voor schadelijke stoffen die voorkomen in bepaalde soorten olie, plastic, transformatoren en koelkasten.

- PCB's werden gebruikt als weekmaker in plastic.

- Het gebruik van PCB's is sinds 1985 verboden in Nederland.

- PCB's zijn moeilijk afbreekbaar en ondanks het verbod nog steeds in het milieu aanwezig. 

- Bij een te hoge inname zijn PCB's schadelijk voor de gezondheid. 

- Gemiddeld krijgen Nederlanders zo weinig PCB's binnen, dat het niet schadelijk is. Berghuis toont nu aan dat deze blootstelling wél schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Bron: Voedingscentrum

Gevolgen

Voor zwangere vrouwen zijn de PCB's een probleem. "Je draagt de PCB's bij je en de baby wordt ook aan de stoffen blootgesteld. Zo'n baby'tje is heel kwetsbaar." De gevolgen daarvan zijn groot, blijkt uit haar onderzoek. 

"Kinderen komen eerder in de puberteit en dat is een probleem. Hun lichaam verandert dan al, terwijl ze daar psychisch nog helemaal niet klaar voor zijn", vertelt ze. Door de vervroegde puberteit, kunnen PCB's ook van invloed zijn op borstkanker, teelbalkanker en prostaatkanker. "Dat zijn soorten van kanker waarbij hormonen een rol spelen, en op die hormonen hebben de PCB's invloed", zegt Berghuis. 

Nieuwe stoffen

Wie nu zwanger is, kan niets meer doen om haar kind te beschermen tegen de PCB's in het lichaam. Bovendien worden PCB's nu niet meer gebruikt in plastic. Toch probeert Berghuis haar kind van een halfjaar zo min mogelijk te laten drinken uit een plastic fles. "Er worden nu vervangers gebruikt van PCB, die wellicht net zo schadelijk zouden kunnen zijn. We weten het alleen nog niet, omdat er nog geen onderzoek naar is gedaan." Enkele stoffen die nu gebruikt worden in plaats van PCB's zijn Bisfenolen, bijvoorbeeld bisfenol A en BPA.

Berghuis vindt het belangrijk dat er meer bewustwording komt rondom het gebruik van plastic. "We weten nu dat ook een matige blootstelling aan zulke stoffen invloed heeft op je lichaam", zegt ze. Een strengere wet- en regelgeving zouden ons volgens Berghuis kunnen beschermen tegen de effecten van stoffen die worden gebruikt om materialen als plastic te maken.

Plastic rietjes zorgen voor vervuiling

Zes procent van het zwerfafval bestaat uit rietjes, elk jaar worden er miljarden weggegooid.

Meer op rtlnieuws.nl: