Nederland

Spoedoverleg Nederlandse en Franse ministers over Air France-KLM

07 mei 2018 17:21 Aangepast: 07 mei 2018 22:40
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur kijkt uit over Schiphol tijdens een werkbezoek. Beeld © ANP

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft een overleg gehad met haar Franse collega Élisabeth Borne over de chaos bij Air France-KLM. Het luchtvaartbedrijf verkeert in een crisis door aanhoudende stakingen en het opstappen van topman Jean-Marc Janaillac.

Het personeel van Air France heeft de afgelopen maanden al meerdere keren het werk neergelegd omdat ze een forse salarisverhoging eisen. Dat heeft Air France-KLM inmiddels honderden miljoenen gekost.

Nadat de medewerkers een eindbod van de directie vorige week verworpen, stapte topman Janaillac op. Vandaag kelderde ook het aandeel op de beurs fors.

Zorgwekkend

Van Nieuwenhuizen zegt tegen politiek verslaggever Ron Kragten dat de situatie bij het bedrijf 'zorgwekkend' is en dat ze de ontwikkelingen nauwlettend volgt, omdat KLM 'van groot belang' is voor Nederland. 

De minister wil niet zeggen of de Nederlandse regering bereid is om in te grijpen, bijvoorbeeld door KLM los te weken van Air France, als het bedrijf echt in gevaar zou komen. Volgens Van Nieuwenhuizen is dat nog niet aan de orde. Ze wil eerst de aanstaande directievergadering van Air France-KLM afwachten.

'Staken zit in Franse cultuur'

Wel had de minister nog een tip voor de Fransen: "Ga polderen, zou ik zeggen", aldus Van Nieuwenhuizen. Ze spoort daarmee de Franse vakbonden en de directie van Air France aan om toch weer met elkaar in overleg te gaan.

Dat kan nog lastig worden, want 'staken is onderdeel van de Franse cultuur', analyseert de minister.

Goed gesprek

Een woordvoerder van de minister verklaarde na afloop van het telefonisch overleg dat de bewindsvrouwen een goed gesprek hadden en de komende tijd goed contact zullen blijven houden. 

De ministers van beide landen zijn het er over eens dat de top van Air France-KLM nu aan zet is en snel met een opvolger moet komen van de opgestapte directeur Janaillac. Die benoeming wordt 15 mei verwacht op de directievergadering van het concern.

Vliegmaatschappij moet zelf kunnen concurreren

Regeringspartij D66 vindt dat het kabinet één lijn moet trekken met de Franse regering over Air France-KLM. "Ze hebben een gedeeld belang dat er een einde komt aan de wanorde", zegt Tweede Kamerlid Jan Paternotte.

De Franse minister van Financiën en Economie, Bruno Le Maire, zegt geen geld in Air France-KLM te willen stoppen als de toekomst van de maatschappij in gevaar komt door een gebrek aan competitiviteit. 

Paternotte is het daarmee eens. "Een luchtvaartmaatschappij moet zélf concurrerend kunnen zijn." Hij wil de zaak volgende week dinsdag aan de orde stellen. Dan debatteert de Tweede Kamer met minister Wopke Hoekstra van Financiën en met Van Nieuwenhuizen over Schiphol.

Niets uitsluiten

VVD-kamerlid Remco Dijkstra vindt dat Nederland geen enkele optie moet uitsluiten. "Het is nu eerst een interne aangelegenheid. We moeten alle opties openhouden. Ik wil niks uitsluiten: de staking kost tientallen miljoenen per dag en dat kan Air France-KLM op het randje van faillissement brengen", zegt hij.

CDA'er Mustafa Amhaouch wil dat het kabinet opkomt voor de Nederlandse belangen, omdat de Franse regering volgens hem ook opkomt voor de Franse belangen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van