Ga naar de inhoud
Nederland

Antirookadvocate zoekt gewetensvolle klokkenluiders over 'meest dodelijke product'

Advocate Bénédicte Ficq strijdt tegen de tabaksindustrie

In haar strijd tegen de tabaksindustrie zoekt advocate Bénédicte Ficq 'levensreddende klokkenluiders' uit de branche. "We zoeken mensen die jarenlang in deze industrie hebben gewerkt, niet bang zijn en durven te zeggen hoe de industrie, die het meest dodelijke product ooit maakt, te werk gaat."

De oproep doet de antirookadvocate vandaag in het Financieele Dagblad. Er heeft zich al één klokkenluider gemeld, vertelt de advocate aan RTL Nieuws. Wie dat is wil Ficq niet zeggen vanwege de anonimiteit. Ze belooft volledige geheimhouding en anonimiteit aan klokkenluiders die zich melden.

Sterker staan

Ficq wil de tabaksindustrie vervolgen, maar het Openbaar Ministerie zag nog geen mogelijkheid omdat de tabaksproducten niet in strijd zijn met de wet. Ze kondigde daarna aan in hoger beroep te gaan bij het gerechtshof.

Met de oproep hoopt Ficq mensen te bereiken die zelf jarenlang in de industrie hebben gewerkt. "Daarin staan wij sterker in onze gang naar het hof".

Miniatuurvoorbeeld
De advertentie in het FD

'Gewetensvolle mensen'

Ficq vervolgt: "We zoeken mensen die jarenlang in de tabaksindustrie hebben gewerkt of aan het eind van hun carrière zijn. Gewetensvolle mensen die niet bang zijn en precies weten hoe de industrie werkt. Mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de industrie, maar zich nu openlijk durven afvragen: waar ben ik al die jaren mee beziggeweest? Het is tijd dat de waarheid van deze industrie die het meest verslavende en ziekmakende product van deze tijd maakt, boven tafel komt."'

Volgens haar moet de industrie vervolgd worden omdat er geen enkel dodelijk en ziekmakend product op de mark is dan sigaretten. "Dit is een totaal onverantwoorde productie."

RIVM stapt uit tabakscommissie

De oproep valt samen met het nieuws dat het RIVM uit een tabakscommissie stapt die internationaal adviseert over het meten van teer en nicotine in sigaretten en sigaren. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vindt de invloed van de tabaksindustrie binnen de commissie te groot, waardoor er te weinig aandacht is voor het beschermen van de volksgezondheid. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is om die reden uit de commissie gestapt.

Staatssecretaris Paul Blokhuis laat in een reactie weten dat het mooi is dat de knoop nu is doorgehakt. "Het is weer een nieuwe stap in de strijd tegen tabak waarmee een eerlijke meetmethode en dus het einde van de sjoemelsigaret dichterbij komt. Er gaan elk jaar 20.000 mensen dood aan de gevolgen van roken. Elke stap is dus van levensbelang."

'Geweldige ondersteuning'

"Het is puur toeval dat dit nieuws vandaag ook naar buiten komt", zegt advocaat Ficq. Ze noemt het opstappen van het RIVM en NVWA uit de commissie 'een geweldige ondersteuning voor onze zaak'. "Je merkt dat er met een andere meetlat wordt gemeten. Volksgezondheid is het criterium geworden, en niet  meer de belangen van de tabaksindustrie."

Longarts: zelfs derdehands rook in de auto is slecht voor kinderen

Roken in de auto, met kinderen op de achterbank is in steeds meer landen verboden. Maar niet bij ons.

Meer op rtlnieuws.nl
Kankerpatiënte: 'steun van ziekenhuis tegen tabaksindustrie is kers op taart'

Bron: RTL Nieuws