Ga naar de inhoud
Nederland

Last van hooikoorts? Pas maar op, het wordt nog veel erger

Archieffoto Beeld © Getty Images

Snotteren, niezen en tranende ogen, het hooikoortsseizoen is in volle gang. Voorlopig wordt het voor hooikoortspatiënten ook niet beter. Sterker nog, de echte hooikoortspiek moet nog komen.

De komende dagen blijft het mooi weer. Pas vanaf Hemelvaartsdag zal er af en toe een bui vallen. Toch zal het vaker droog dan nat zijn de komende tijd. Daardoor blijven er veel meer pollen in de lucht. 

Bomen en grassen

Mensen die allergisch zijn voor de hazelaar en de els, kunnen opgelucht ademhalen. Deze twee bomen zijn aan het einde van hun bloeiperiode. Alleen de berk blijft nog doorbloeien tot eind mei.

ZIE OOK: Anne heeft extreme hooikoortsklachten: 'Soms nies ik wel veertig keer achter elkaar'

Daar staat tegenover dat de grassen nu opkomen en juist die zijn de grootste veroorzaker van hooikoorts in Nederland, legt Eric Vuurman uit. Hij is onderzoeker bij Maastricht UMC. "De problemen met graspollen zijn echt gigantisch groot. De grootste groep mensen met hooikoorts heeft last van grassen en gras is overal", zegt hij. De komende weken blijven de hooikoortsklachten dus aanhouden.

Hierdoor krijg je last van hooikoorts

Meteoroloog Dennis Wilt van Buienradar legt uit waarom je zo'n last hebt van hooikoorts.

Net zo slecht als alcohol

In 2015 deed Vuurman onderzoek naar de invloed van hooikoorts op je rijvaardigheid. Hooikoortsklachten zouden dezelfde invloed op je rijvaardigheid hebben als 0,5 promille alcohol in je bloed. Met 0,5 promille alcohol in je bloed mag je niet meer rijden. "Je hebt gewoon continu een soort roesje", vertelt Vuurman.

Nog erger wordt het wanneer je alcohol drinkt terwijl je hooikoorts hebt. "Drie glazen bier op het terras drinken terwijl je last hebt van hooikoorts is gewoon echt niet slim", zegt Vuurman.

Naar de huisarts

Volgens Vuurman moeten we veel vaker met hooikoorts naar de huisarts. "Denk niet dat het 'erbij hoort'. Als je last hebt van hooikoorts, is het niet slim om er niks mee te doen", zegt hij. "In Nederland wordt hooikoorts zwaar onderschat."

Een huisarts kan volgens Vuurman precies kijken welke medicijnen goed bij je passen. "Neus- of oogdruppels werken het beste, maar je hebt ook tal van andere medicijnen." Verder is het volgens hem belangrijk om consequent je medicijnen te gebruiken en niet af en toe een pilletje. "Check in de ochtend hoeveel pollen er die dag in de lucht zijn. Is het slecht die dag? Neem dan een pilletje." 

Bekijk hier of jij reden hebt tot klagen:

Meer op rtlnieuws.nl: