Ga naar de inhoud
Nederland

Dreigend tekort tandartsen: 'Pensioen steeds vaker uitgesteld omdat er geen opvolger is'

Er is een dreigend tekort aan tandartsen Beeld © ANP

Er dreigt een tekort aan tandartsen. Vooral buiten de Randstad hebben tandartsen die met pensioen willen grote moeite om een opvolger te vinden. "Er moet echt iets gaan gebeuren", zegt de beroepsorganisatie voor tandartsen.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) komen er jaarlijks gemiddeld zo'n 240 nieuwe tandartsen bij en gaan er ruim 300 met pensioen. "Dat gat werd lange tijd opgevuld met buitenlandse tandartsen", zegt Hans Scholten van de KNMT. Die komen vooral uit Griekenland en Spanje".

"Maar sinds buitenlandse tandartsen vanaf begin 2017 een bewijs van taalvaardigheid moeten kunnen laten zien, zijn er minder tandartsen naar Nederland gekomen." Daarbij komt dat de economische omstandigheden in Zuid-Europese landen is verbeterd, waardoor er minder buitenlandse tandartsen naar ons land komen. 

Tekort

Daardoor wordt het dreigend tekort aan tandartsen in ons land steeds groter, stelt de beroepsorganisatie die vandaag in het AD haar verhaal doet. "Het is nog niet zo dat praktijken moeten sluiten, maar tandartsen die met pensioen willen, hebben wel steeds vaker moeite om een opvolger te vinden. Daarom moeten ze langer doorgaan, ook al willen ze dat eigenlijk niet."

Vooral in de provincies Drenthe, Zeeland en Limburg hebben tandartsen grote moeite om een opvolger te vinden en moeten steeds vaker mondhygiënsten taken van de tandarts over nemen. 

Oplossing 

De taken van de tandarts en mondhygiënist zijn de afgelopen jaren al herverdeeld. "De mondhygiënist neemt al steeds vaker taken over om tandartsen te ontlasten", zegt Scholten.

Volgens de beroepsorganisatie ligt de oplossing vooral in het creëren van meer opleidingsplekken. "Er zijn nu drie universiteiten waar je de opleiding kunt doen, maar daar zijn maar een beperkt aantal plaatsen. Studenten moeten ingeloot worden. Het aantal opleidingsplekken moet opgehoogd worden zodat er meer tandartsen opgeleid kunnen worden."

Het ministerie van Volksgezondheid komt dit voorjaar met een rapport waarin de herverdeling van de taken staan. Ook komt er nog dit jaar een rapport over de opleidingscapaciteit van de opleiding.

Meer op rtlnieuws.nl
Tandartsen in verzet tegen plan minister: mondhygienst niet laten boren