Ga naar de inhoud
Nederland

Je kunt gratis met de trein op kosten van de EU, zo werkt het

Treinen op het Gare de l'Est in Parijs. Beeld © AFP

De Europese Unie pakt uit: als je 18 bent, kom je in aanmerking voor een gratis Interrailkaart waarmee je door Europa kunt reizen. Er zitten wel wat voorwaarden aan vast. Hoe werkt het?

Het plan voor gratis reizen komt uit de koker van de Duitse Europarlementariër Manfred Weber. Zijn idee is dat het 'mensen bij elkaar brengt'. Jonge inwoners van Europa kunnen er zo achter komen, zegt hij, dat de Europese Unie 'ook over emoties gaat, niet alleen over politiek'.

Cadeautje voor je 18de

Mooi gezegd – maar zitten er ook addertjes onder het gras? Jazeker wel. Om te beginnen blijft het aanbod beperkt tot mensen die dit jaar op 1 juli 18 jaar zijn: niet jonger, maar ook niet ouder. Want eigenlijk was het de bedoeling van Weber dat iedere Europese jongere de treinkaart cadeau zou krijgen voor zijn of haar achttiende verjaardag.

Dat zit er voorlopig niet in: met de 12 miljoen euro die er dit jaar voor is uitgetrokken, kunnen 15.000 18-jarigen zo'n Interrailkaart krijgen. Slaagt dit project, dan bestaat de kans dat de EU er in de toekomst jaarlijks 100 miljoen euro voor uittrekt.

Geen 30 landen, maar 4

De vergelijking met de Interrailkaart, die jongeren sinds 1972 in staat stelt kriskras door Europa te treinen, is misschien wat misplaatst. Waar de klassieke variant van Interrail je toegang geeft tot dertig Europese landen, mag je met de gratis EU-kaart maximaal vier buitenlanden aandoen. De regels:

  • je moet op 1 juli van dit jaar 18 jaar zijn
  • je moet de nationaliteit van één van de 28 EU-lidstaten hebben
  • je kunt met maximaal vier anderen reizen die aan deze voorwaarden voldoen
  • je reis begint in één van de lidstaten
  • je reis duurt minimaal 1 dag en maximaal 30 dagen
  • je reis gaat naar minstens 1 en maximaal 4 andere landen

Cultureel erfgoed

Je kunt je aanmelden tussen 12 en 26 juni via deze site. Om voor een ticket in aanmerking te komen, moet je ook nog laten weten welke plaats je wilt bezoeken die deel uitmaakt van het Europese cultureel erfgoed, en waarom je juist daarnaartoe wilt. 

Ten slotte moet je je tijdens je trip opstellen als een zogeheten DiscoverEU-ambassadeur: je moet je reiservaring delen op social media en foto's maken die je ter beschikking stelt voor een fototentoonstelling in het Europees Parlement.

Hoe staat Europa ervoor?

Plannen om de zeggenschap van de Europese Unie te vergroten, stuiten in de lidstaten meestal op tegenstand. Maar Brussel blijft proberen zijn armslag te vergroten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van