Nederland

​Miljarden extra uitgetrokken voor marine

03 mei 2018 17:50 Aangepast: 03 mei 2018 18:37
Er komt geld voor de aanschaf van nieuwe schepen. Beeld © ANP

Na jaren bezuinigen kan de vlag uit bij de Koninklijke Marine: er komt geld voor de aanschaf van nieuwe schepen, het vervangen van een aantal fregatten en raketsystemen en het updaten van bestaand materieel. Met de operatie zijn miljarden gemoeid.

Willem Verboom, die bij de Marine verantwoordelijk is voor het onderhoud van de fregatten, is opgetogen. "We hebben kunstgrepen moeten uithalen. Heel overdreven gezegd: we hebben met een ouwe sok en een rubberband de schepen in de vaart gehouden. Het was nu wel hoog tijd, we zijn er heel blij mee."

Kostbaarste onderdeel

De vervanging van twee M-fregatten lijkt veruit het kostbaarste onderdeel van de plannen te worden. De bestaande schepen zijn steeds minder goed opgewassen tegen de gevaren waarmee ze te maken krijgen, laat het ministerie van Defensie weten. Tegenstanders beschikken over steeds modernere wapens. Daarnaast zijn de systemen aan boord verouderd en zijn reserveonderdelen soms moeilijk verkrijgbaar.

Volgens Ron Bromlewe, hoofd engineering, werd het wel tijd. "Je kan het een beetje vergelijken met een commodore 64. Daar zijn geen onderdelen en updates meer voor te krijgen, maar die technologie zit nog wel een deel in onze systemen."

Nederlandse aanbesteding

Met de vervanging is naar schatting 1 tot 2,5 miljard euro gemoeid, verwacht Defensie. Voor de bouw ervan zou het ministerie dicht bij huis willen blijven: gemikt wordt op een Nederlandse aanbesteding, waarbij Damen Shipyards in Gorinchem de grootste kanshebber zou zijn. Defensieopdrachten vallen niet onder de Europese aanbestedingsregels.

Een andere grote aanschaf is die van een bevoorradingsschip.  Het zogeheten Combat Support Ship moet marineschepen in het operatiegebied bevoorraden. De Nederlandse marine had ooit twee bevoorradingsschepen, maar de laatste – de Zr. Ms. Amsterdam – werd in 2014 buiten gebruik gesteld en aan Peru verkocht. Voor een nieuw schip wordt 250 miljoen tot 1 miljard euro uitgetrokken.

Nieuwe mijnenjagers

In dezelfde orde van grootte valt het bedrag dat gereserveerd wordt voor vervanging van de zes Nederlandse mijnenjagers. Die zijn verouderd, minder geschikt voor langdurige operaties en minder in staat om moderne zeemijnen op te sporen.

Andere uitgaven

Een greep uit de andere opdrachten die Defensie de komende jaren te vergeven heeft voor de Koninklijke Marine.

  • Nieuwe generatie afweerraketten voor M-fregatten: 250 miljoen - 1 miljard
  • Softkill-afweersysteem tegen torpedo's: 100-250 miljoen
  • Vervanging 127 mm-kanon LC-fregatten; 100-250 miljoen
  • Vervanging Harpoon-systeem ('surface-to-surface missile'): 100-250 miljoen
  • Vervanging Goalkeeper-systeem voor zelfverdediging tegen luchtdreiging op korte afstand: 100-250 miljoen.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore