Nederland

Andrea verloor als kind allebei haar ouders, en wil nu weten: wie waren zij?

02 mei 2018 15:20 Aangepast: 26 september 2018 16:17
De ouders van Andrea Hodzelmans. Beeld © Privéfoto

5 was de Brabantse Andrea toen haar vader overleed en net 18 toen haar moeder stierf. Nu is ze vele jaren verder en wil ze weten: wie zijn mijn ouders? Daarom plaatste ze een oproep, die massaal werd gedeeld. "Ik heb gisteravond echt zitten huilen."

Miniatuurvoorbeeld

Afgelopen maandagavond, rond 9 uur, deed Andrea Hodzelmans (36) uit het Brabantse Heesch iets impulsiefs. Ze plaatste een oproep op Twitter. 'Is er misschien iemand uit Limburg die vroeger samen heeft gewerkt met Hub Hodzelmans ('44)? Of in Tilburg met Finy Schlösser ('50)? Ik weet zo weinig van mijn ouders.'

De oproep werd honderden keren gedeeld. "Het is zo bijzonder", vertelt Andrea. "Ik kreeg zelfs gisteren al een reactie van een man die met mijn vader heeft samengewerkt, en zelfs bij het huwelijk van mijn ouders is geweest. Over een paar weken gaan mijn zus en ik bij hem op bezoek. Ik ben benieuwd wat hij te vertellen heeft."

Zwaar

Andrea was namelijk nog maar een kleuter toen haar vader op weg naar zijn werk overleed aan een hartinfarct. Vervolgens moest haar moeder het alleen zien te rooien met twee dochtertjes. Toen Andrea net 18 was, overleed haar moeder aan alvleesklierkanker. "Ik weet nog dat ze heel bang was om ons achter te laten, omdat ze wist dat mijn zusje en ik dan geen ouders meer hadden. Dat vond ze het allerzwaarste."

Ze leefde nog drie maanden na de diagnose en liet zich in die tijd door familie en vrienden verzekeren dat ze voor haar dochters zouden zorgen. "En toen waren we ineens wees. Dat voelde wel gek, ineens stonden we er alleen voor, maar ik heb nooit stilgestaan bij de pech die we hebben gehad. Mijn zusje en ik gingen gewoon door met ons leven. Zo zijn we." En ze moesten wel: de meiden moesten naar school, hadden een bijbaantje, een sociaal leven.

Onafhankelijk

De meisjes konden in het huis van hun ouders blijven wonen, hun oom kreeg de voogdij over Andrea's zusje. "Mijn moeder had ons heel onafhankelijk opgevoed. Ga studeren, zorg dat je jezelf kunt onderhouden. Dat is, achteraf gezien, ons geluk geweest. Daardoor hebben we het gered."

Andrea krijgt vaak te horen dat ze zo positief in het leven staat, ondanks dat ze vroeg haar ouders verloor. "Hoe vaker mensen dat tegen me zeiden, hoe meer ik erover ging nadenken. Aan de ene kant komt het door wat ik heb meegemaakt. Ik heb juist leren waarderen wat ik wél heb, en geleerd dat je van elke dag iets moois moet maken. Maar het is ook een karaktertrek, denk ik. Van wie heb ik die eigenschap? En wie waren mijn ouders eigenlijk, hoe stonden ze in het leven?"

Miniatuurvoorbeeld

Grote vragen

Die vragen werden groter en belangrijker naarmate ze ouder werd. "Ik leef nu ongeveer net zolang zonder ouders als dat ik met mijn moeder leefde. Dat doet wat met je." Bovendien zijn er steeds meer mijlpalen geweest waarbij Andrea en haar zusje haar ouders misten. De geboorte van Andrea's nichtjes, waarbij het gemis van een opa en een oma zó voelbaar was. Of de eerste kerst zonder ouders: pijnlijk, herinnert Andrea zich nog. "Je wordt soms geconfronteerd met wat je niet meer hebt."

Vandaar haar oproep, afgelopen maandag. "Ik dacht: waarom niet? We hebben niet veel familie meer. Ik had nooit verwacht dat hij zo vaak geretweet zou worden en dat er zelfs een afspraak uit zou voortkomen! Gewoon iemand die mijn vader kende, en met hem samenwerkte! Ik heb echt zitten huilen toen ik de reactie las."

Zoektocht

Nu zoekt Andrea nog naar iemand die met haar moeder, Finy Schlösser, werkte: ze was vermoedelijk tussen 1970 en 1975 verpleegster in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. "Ik zou het mooi vinden om te horen hoe ze daar was, wat voor mens ze was. Ik heb haar natuurlijk tot mijn achttiende gekend, en ze was heel lief en warm, maar ook getekend door haar verdriet. Toen ze in het ziekenhuis werkte, leefde mijn vader nog. Ik zou zo graag willen weten wat voor persoon ze toen was."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore