Nederland

Meer meldingen misbruik Jehova's Getuigen, maar in gesprek gaan, ho maar

02 mei 2018 13:20 Aangepast: 04 mei 2018 06:23
Een koninkrijkszaal van Jehova's Getuigen (beeld ter illustratie) Beeld © RTL Nieuws

Bij de Stichting Reclaimed Voices komen steeds meer meldingen binnen van seksueel misbruik bij de Jehovah's Getuigen. Intussen hebben 276 mensen zich gemeld, maar de religieuze organisatie gaat nog steeds niet in gesprek met slachtoffers.

Dat bevestigt Frank Huiting van het vorig jaar opgerichte meldpunt voor slachtoffers. De meldingen komen vooral van mensen die nu volwassen zijn, maar vertellen over wat zij in hun jeugd hebben meegemaakt.

Aangiftes van misbruik

Vaak hebben zij afscheid genomen van de geloofsgemeenschap. "Voor hen is de drempel lager om melding te doen van hetgeen ze is overkomen", zegt Huiting, die in zijn jeugd zelf slachtoffer was van misbruik bij de Jehovah's Getuigen.

Inmiddels zijn ook vier aangiftes van misbruik gedaan bij het Openbaar Ministerie, zegt Huiting. "Die zijn tweeledig, zowel gericht tegen de plegers, maar ook tegen de organisatie.'' Huiting verwacht dat meer aangiftes zullen volgen.

Veel blijft verzwegen

Het hoofdbestuur van de Jehovah's Getuigen gaat niet goed om met meldingen van misstanden, vindt hij. "Zaken worden intern opgelost. Veel blijft verzwegen. Eventuele sancties leggen ze zelf op, maar openbaar maken ze zaken nooit." Huiting roept daarom op tot een onafhankelijk onderzoek naar de misstanden bij de gemeenschap.

Inmiddels bemoeit minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming zich ook met de zaak. Die riep de Jehovah's Getuigen op een intern onderzoek te doen naar seksueel misbruik, net zoals de katholieke kerk dat eerder heeft gedaan. Huiting heeft de indruk dat het ministerie de zaak serieus oppakt.

Steve werd misbruikt door Jehova's Getuigen:

Er moet zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek komen naar seksueel kindermisbruik binnen Jehova's getuigen. Dat eisen slachtoffers bij minister Dekker van Rechtsbescherming. Steve is een van de slachtoffers, hij merkte dat de kerk daders de hand boven het hoofd hield: "Terwijl ouderlingen juist slachtoffers bij de hand moeten nemen om naar de politie te gaan. Dat staat ook in de bijbel."

Meer op rtlnieuws.nl:

`