Nederland

Zo wil de EU zelf meer geld ophalen: taks op niet-gerecycled afval

03 mei 2018 18:35 Aangepast: 04 mei 2018 09:36
Eurocommissaris Günther Oettinger (Budget, rechts) met Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. (Foto: AFP) Beeld © EPA

Het EU-budget gaat vanaf 2020 fors omhoog, als het aan de Europese Commissie ligt ten minste. Behalve dat zij landen meer willen laten betalen, willen ze ook zelf meer geld binnenhalen. Daar heeft de Europese Commissie drie nieuwe manieren voor.

We hebben het over de meerjarenbegroting van de EU, waar de Europese Commissie gisteren een voorstel voor deed. In totaal vraagt de EU om een budget van 1279 miljard euro. 

Het meeste geld wordt afgedragen door de lidstaten. Voor Nederland was dit vorig jaar een bedrag van 7,5 miljard euro. Maar de EU wil ook zélf meer inkomsten genereren, maakte het bekend

Nieuw belastingsysteem

Ten eerste wil de Commissie een graantje meepikken van nieuwe belastingregels die bedoeld zijn om belastingontwijking door grote bedrijven tegen te gaan. Als deze regels ingaan gaan bedrijven belasting betalen over hun omzet, de inhuur van arbeid en hun bezittingen in de landen waar daadwerkelijk de activiteiten plaatsvinden.

Als het aan de Commissie ligt, dragen landen tussen de 1 en 6 procent af van wat zij innen. Op basis van de belastinginkomsten in de 27 EU-lidstaten in 2012 (380 miljard) zou dat in totaal tussen de 4 en 23 miljard opleveren tussen 2021 en 2027.

Lees ook: Nederlandse EU-bijdrage minstens 1,7 miljard omhoog: 'Niet acceptabel'
Lees ook: EU wil 200 miljard extra budget, eist veel hogere bijdrage Nederland

Wanneer de zogeheten Common Consolidated Corporate Tax Base ingaat, is overigens nog onduidelijk. Het voorstel dateert al van 2011, maar werd toen vanwege grote weerstand vanuit de lidstaten on hold gezet. In 2016 werd een aangepast plan ingediend. Het Europees Parlement stemde afgelopen maart in, het is nu aan de de lidstaten en de Commissie om goedkeuring te geven.

Emissierechten

De EU wil verder 20 procent van alle opbrengsten van het veilen van emissierechten. Daar verwacht de commissie, in de zeven jaar waar de meerjarenbegroting voor geldt, ten minste 1,6 miljard en mogelijk ruim 4 miljard mee op te halen.

Hoeveel het wordt, is afhankelijk van de prijzen waar de rechten voor worden verhandeld, Bedrijven kunnen emissierechten kopen om meer CO2 te mogen uitstoten dan hen is toegestaan.

Niet recyclen? Dokken

Het meest opmerkelijke idee is nog wel om lidstaten een boete te laten betalen van 80 eurocent per kilo plastic verpakkingsmateriaal dat niet wordt gerecycled. In 2015 werd 13,6 miljoen ton plastic afval geproduceerd in de EU-landen, Groot-Brittannië niet meegerekend. Daarvan werd 40 procent gerecycled.

Volgens onderzoek in opdracht van de Commissie stijgt de hoeveelheid plastic afval ieder jaar met 300.000 ton in de komende tien jaar. Daartegenover staat dat landen meer zullen gaan recyclen, waardoor de opbrengsten stabiel zullen zijn, schrijft de Commissie.

En die zijn niet gering, blijkt uit een hele ruwe schatting van de Commissie. Die verwacht jaarlijks 4 tot 8 miljard euro op te halen met de afvaltaks.

In totaal zullen de maatregelen goed zijn voor 12 procent van het totale budget, in het gunstigste scenario 22 miljard euro per jaar.

En waar dienen die extra miljarden dan voor? 

Er wordt onder meer ruim 30 miljard uitgetrokken voor Erasmus+, het uitwisselingsprogramma tussen Europese universiteiten. Onderdeel van het programma is DiscoverEU, een project om jongeren per trein Europa te laten leren kennen, met Interrail, een systeem waarmee je voor een bepaalde tijdsperiode voor één bedrag door heel Europa kunt treinen

Alle 18-jarigen in Europa kunnen vanaf 12 juni tot 26 juni een kaartje aanvragen, er zijn er in totaal 15.000 beschikbaar, wat in totaal 12 miljoen kost. Met dit project, een idee van een Duitse Europarlementariër, kunnen de gelukkigen overigens maar maximaal door 4 landen reizen, met maximaal 5 personen

Als het project succesvol is, wordt het budget verhoogd tot 100 miljoen per jaar, staat in de plannen van de Commissie. Maar die moeten nog wel verder uitgewerkt worden, laat een woordvoerder weten. 

Meer naar veiligheid

De EU schroeft de investeringen in de bewaking van de grenzen fors op: om onder meer 10.000 grenswachten standaard paraat te hebben, gaat het huidige budget van 12,4 miljard 2,6 keer over de kop tot 33 miljard. Ook gaat het budget voor het Defensiefonds omhoog, naar bijna 12 miljard.

Geen bezuinigingen

Wat ons verder nog opviel: de Europese Commissie gaat in ieder geval niet op zoek naar mogelijkheden om verder te bezuinigen op het budget voor het ambtenarenapparaat. Dat was vorig jaar een krappe 10 miljard euro, oftewel 6,7 procent van het jaarbudget. Dat plafond kan niet omlaag, mede omdat de EU in de afgelopen periode al veel heeft bezuinigd, schrijft de Commissie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore